Natuurberichten

Dossier: Exoten

Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 53 van 59 - 586 Resultaten

De zuidelijke glazenmaker is een goede zwerver en kan grote afstanden afleggen. De meeste waarnemingen die in Nederland worden gedaan zijn van individuen die van Zuid-Europa naar Nederland komen. Dit jaar is de voortplanting van..


Lees verder 2 augustus 2010   12 jaar oud
zonnebaars

De grootste distributeur van aquarium- en vijverproducten in Nederland heeft het besluit genomen te stoppen met de verkoop van zonnebaarzen. Een belangrijke stap in de ongewenste verspreiding van deze exoot, die in veel..


Lees verder 1 augustus 2010   12 jaar oud
flamingo's, op de achtergrond aalscholvers en windmolens

Zuurstokroze flamingo’s in ons grijze grauwe, kikkerlandje? Ja, ze leven hier echt! Sterker nog, al sinds het begin van de jaren zeventig...


Lees verder 31 juli 2010   12 jaar oud
Stijf hardgras

Zomer in de stad. Onderweg naar het terras verdient het aanbeveling om goed naar de grond te kijken. Op diverse plekken in Amsterdam gaat het recent gearriveerde stadsplanten voor de wind. De afgelopen jaren zijn op diverse..


Lees verder 29 juli 2010   12 jaar oud
marmergrondel

Afgelopen week zijn tijdens inventarisaties twee nieuwe vissoorten aangetroffen in het Eemmeer en in de Kop van Noord-Holland. Het betreft waarnemingen van een marmergrondel en een blauwband. Beide uitheemse soorten zijn wel al..


Lees verder 11 juli 2010   12 jaar oud
Amerikaanse ribkwal

Sinds 2006 is de Amerikaanse ribkwal een exotische gast in onze zoute wateren. Hij vestigde zich meteen explosief langs de gehele Nederlandse kust en ook elders op onder andere de Duitse, Deense en Zuid-Noorse kust en de Baltische..


Lees verder 9 juli 2010   12 jaar oud
Waterteunisbloem

Het zijn taaie rakkers die Zuid-Amerikanen. Offensief en standvastig. Maar als we in de tegenaanval gaan, of - beter nog - ze voorblijven, blijken ze toch best uit te schakelen. Om die missie te blijven volbrengen moeten we ze wel..


Lees verder 8 juli 2010   12 jaar oud

Het WK voetbal is in volle gang. Duizenden Nederlanders zijn afgereisd naar Zuid-Afrika om daar de wedstrijden te bezoeken. Naast het voetbal heeft Zuid-Afrika echter nog veel meer te bieden. Zoals een zeer grote diversiteit aan..


Lees verder 17 juni 2010   12 jaar oud
Grote waternavel. Fotograaf onbekend. Foto komt van Wikipedia en mag vrij en ongelimiteerd gebruikt worden.

Klimaatverandering zet exotische planten aan tot het uitbreiden van hun leefgebied en verhoogt zo de kans op ‘woekersoorten’. Of deze planten van een ander continent of gewoon van hetzelfde afkomstig zijn, maakt niet uit. Zulke..


Lees verder 16 juni 2010   12 jaar oud
Azoren goudvink

Elk jaar bekijkt BirdLife International, de internationale koepelorganisatie van Vogelbescherming Nederland, hoe het met alle vogels gaat. Uit het onderzoek van dit jaar blijkt dat bijna een vijfde van de 10.027 vogelsoorten is..


Lees verder 28 mei 2010   12 jaar oud

Archief