Natuurberichten

Dossier: Vorst

Vorst kan grote invloed hebben op de overleving van planten en dieren, zowel positief als negatief. Hieronder de natuurberichten op Nature Today waarin de invloed van vorst aan bod komt.
Deel deze pagina

Pagina 5 van 6 - 59 Resultaten

Een pas uitgekomen magere eikenprocessierups  (foto: Silvia Hellingman)

De zeer hoge temperaturen in december en de eerste weken van januari hebben ertoe geleid dat in Zuid-Holland nog voor de vorstperiode tot tien procent van de eikenprocessierupsen uit het ei zijn gekomen. Door het gebrek aan..


Lees verder 2 maart 2012   10 jaar oud
Ingegraven slangster aangespoeld op het strand bij De Panne

De schaatsliefhebbers waren blij met de achter ons liggende vorstperiode. Nu die periode al weer tot het verleden behoort en het kwik ruim boven de tien graden is gestegen zijn het de strandjutters, die oog hebben voor de..


Lees verder 26 februari 2012   10 jaar oud
Krokus met vorstschade op 16 januari 2012 in Ede. Voorgaande nacht enkele graden vorst aan de grond gehad.

De aankomende vorstperiode hoeft niet gelijk het einde te betekenen voor alle bloembollen die door de zeer warme wintermaanden al uitlopen of zelfs al in bloei staan. Veel soorten kunnen redelijk wat vorst hebben. Met de huidige..


Lees verder 30 januari 2012   10 jaar oud
Paartje bruine kikker in paarhouding (amplex) op het ijs, eind februari Zuid-Limburg

De aanhoudende nachtvorst van de laatste weken heeft de bruine kikkers er niet van weerhouden zich voort te planten onder het ijs in poelen en sloten. Dat bewijzen de ingezonden foto’s die RAVON ontving uit Zuid-Limburg. Ook de..


Lees verder 9 maart 2011   11 jaar oud
Gele kornoelje, bloem, K.U. Leuven Campus Kortrijk, www.kuleuven-kortrijk.be

Nu de temperaturen weer ruim boven het vriespunt uitkomen, komt de natuur gelijk weer een beetje tot leven. De eerste sneeuwklokjes zijn alweer gemeld bij De Natuurkalender en het is niet lang meer wachten op de eerste bloemen van..


Lees verder 16 januari 2011   11 jaar oud

Afgelopen weekend, net na de eerste vorstperiode, zijn de eerste amfibieën wakker geworden en aan de wandel gegaan. Op 7 januari werd in Gelderland een gewone pad op de weg gevonden en in Drenthe was er een overzetlocatie waar..


Lees verder 12 januari 2011   11 jaar oud
Grijze vorkplaat

Net voor het invallen van de vorst werd op de Sallandse Heuvelrug een ernstig bedreigde paddenstoel gevonden. De Grijze vorkplaat leeft als parasiet van het algemeen voorkomende Gewoon haarmos. Specifieke eisen aan de bodem..


Lees verder 8 december 2010   11 jaar oud
bezemkruiskruid langs spoorlijn

De afgelopen weken is het hard gegaan met de herfst. Het regende blaadjes en de meeste bomen zijn inmiddels vrijwel kaal. De herfstkleuren zijn nu ook niet meer zo uitbundig, maar op beperkte schaal nog wel aanwezig evenals een..


Lees verder 25 november 2010   11 jaar oud
Eikenprocessierups uit ei gesneden dmv

Eikenprocessierupsen zijn niet gedeerd door de langdurige koude van deze winter. Bij het opensnijden van eipakketjes blijken de rupsjes springlevend naar buiten te komen. Het is nog te vroeg om nu al iets te zeggen over de..


Lees verder 19 februari 2010   12 jaar oud
Roerdomp

Nu het een serieuze winter lijkt te gaan worden met de komende dagen nog flinke vorst, is het zomaar mogelijk om ongewone gasten - zoals roerdompen of houtsnippen - tegen het lijf te lopen. ..


Lees verder 5 januari 2010   12 jaar oud

Archief