Natuurberichten

Dossier: Weersinvloeden

Het weer bepaalt in belangrijke mate wat er wanneer in de natuur gebeurt, welke dieren en planten je tegen kunt komen en in welke aantallen. De weersomstandigheden in de afgelopen maanden en dagen maar ook het weer vandaag, het weer morgen en het weer in de komende dagen bepaalt de groei, voortplanting en uiteindelijk de overlevingskans. Op Nature Today zijn een zeer groot aantal natuurberichten gepubliceerd waar het effect van weersinvloeden op de natuur aan bod komt. Hieronder het overzicht.

Pagina 4 van 57 - 568 Resultaten

Paddentrek gewone pad

Een nieuwe studie laat zien dat de gewone pad in warme winters sneller door zijn energiereserves heen is. Hoge temperaturen in de winter maken padden ook kwetsbaarder voor plotseling invallende vorst. De steeds warmere winters..


Lees verder 5 februari 2024   3 mnd oud
De aangelegde kades houden het regenwater zoveel mogelijk in het gebied. De buffers aan de rand van het gebied zorgen voor tegendruk in het grondwater.

Dankzij de vele regen van de afgelopen maanden staat er eindelijk weer genoeg water in de Peel. Nu kunnen de in de afgelopen jaren genomen maatregelen in dit hoogveengebied zich bewijzen. “We hebben veel werk verzet om ervoor te..


Lees verder 2 februari 2024   3 mnd oud
citroenvlinder in klimop - primair

Het laatste weekend van januari scheen de zon volop en dat heeft overwinterende vlinders verleid om uit hun winterschuilplaatsen te komen. Op tientallen plekken werden vlinders gezien, vooral dagpauwoog, atalanta en..


Lees verder 30 januari 2024   3 mnd oud
Stormreservaat Breeveen, met een kruisval

In 2021 is de omgeving Leersum getroffen door een valwind. In het gebied Breeveen is over een oppervlakte van ruim 35 hectare een groot deel van het bos omgewaaid. Dit gebied is nu Stormreservaat en er is een start gemaakt met de..


Lees verder 29 januari 2024   3 mnd oud
Watersnip

IJs en sneeuw zorgen voor (een beetje) vogeltrek...


Lees verder 17 januari 2024   4 mnd oud
Pad over dijkje door natuurgebied

Arjan de Vries is beheerder van een stukje natuur langs de Rijn in Gelderland. Hij kocht het in 2016, waarna hij ook lid werd van de Bosgroep. Het gebied bestaat uit verschillende typen natte natuur: rivier, dynamisch moeras en..


Lees verder 16 januari 2024   4 mnd oud
Perdix perdix. Patrijs

Zoek naar mini-muurvaren in de stad en patrijs valt op in de sneeuw...


Lees verder 16 januari 2024   4 mnd oud
Dikkopschildpad

Zeeschildpadden worden aan de Nederlandse kust slechts sporadisch waargenomen. Opvallend zijn dan ook de meldingen van eind 2023, toen er in december vijf dieren werden gevonden, gevolgd door nog een exemplaar op 7 januari 2024...


Lees verder 15 januari 2024   4 mnd oud

Er komen ook paddenstoelen in de winter voor, die niet per se tot de winterpaddenstoelen kunnen worden gerekend. Het zijn soorten die je net zo goed in oktober tegen zou kunnen komen. Een daarvan is het Gekraagd mosklokje dat..


Lees verder 14 januari 2024   4 mnd oud
Fort Lauderdale, kustweg overspoeld door zeewater

Stranden en duinen raken steeds meer bekneld tussen een stijgende zeespiegel en bebouwing. Nederlandse onderzoekers ontdekten dat je tegenwoordig, wanneer je op een willekeurig strand ergens ter wereld wordt gedropt, je gemiddeld..


Lees verder 13 januari 2024   4 mnd oud

Archief