Natuurberichten

Dossier: Weersinvloeden

Het weer bepaalt in belangrijke mate wat er wanneer in de natuur gebeurt, welke dieren en planten je tegen kunt komen en in welke aantallen. De weersomstandigheden in de afgelopen maanden en dagen maar ook het weer vandaag, het weer morgen en het weer in de komende dagen bepaalt de groei, voortplanting en uiteindelijk de overlevingskans. Op Nature Today zijn een zeer groot aantal natuurberichten gepubliceerd waar het effect van weersinvloeden op de natuur aan bod komt. Hieronder het overzicht.

Pagina 4 van 57 - 562 Resultaten

Perdix perdix. Patrijs

Zoek naar mini-muurvaren in de stad en patrijs valt op in de sneeuw...


Lees verder 16 januari 2024   3 mnd oud
Dikkopschildpad

Zeeschildpadden worden aan de Nederlandse kust slechts sporadisch waargenomen. Opvallend zijn dan ook de meldingen van eind 2023, toen er in december vijf dieren werden gevonden, gevolgd door nog een exemplaar op 7 januari 2024...


Lees verder 15 januari 2024   3 mnd oud

Er komen ook paddenstoelen in de winter voor, die niet per se tot de winterpaddenstoelen kunnen worden gerekend. Het zijn soorten die je net zo goed in oktober tegen zou kunnen komen. Een daarvan is het Gekraagd mosklokje dat..


Lees verder 14 januari 2024   3 mnd oud
Fort Lauderdale, kustweg overspoeld door zeewater

Stranden en duinen raken steeds meer bekneld tussen een stijgende zeespiegel en bebouwing. Nederlandse onderzoekers ontdekten dat je tegenwoordig, wanneer je op een willekeurig strand ergens ter wereld wordt gedropt, je gemiddeld..


Lees verder 13 januari 2024   3 mnd oud
kleine rietgans

Kou drijft kleine rietganzen naar Nederland en wezels vluchten voor water...


Lees verder 8 januari 2024   3 mnd oud
Rosse woelmuis

Het aantal bosmuizen en rosse woelmuizen in onze bossen wordt voor een belangrijk deel bepaald door de hoeveelheid gevulde beukennootjes die in de herfst wordt geproduceerd, de zogenaamde mast. Als er in de herfst veel mast is,..


Lees verder 4 januari 2024   3 mnd oud
klaverspanner - primair

Het oppervlak stedelijk gebied wordt wereldwijd steeds groter. In steden is sprake van een hitte-eilandeffect. Door de bebouwing en verharding wordt het in steden aanmerkelijk warmer en heter dan daarbuiten. Dat heeft invloed op..


Lees verder 4 januari 2024   3 mnd oud
hoogwatervluchtplaats bij winterhoogwater IJssel

Hoogwatervluchtplaatsen druk bezocht en hulst is er allang klaar voor...


Lees verder 4 januari 2024   3 mnd oud

Het afgelopen jaar was niet alleen het warmste jaar sinds de metingen van het KNMI, maar ook het meest stormachtige. Zomerstorm Poly behoorde zelfs tot de krachtigste in 50 jaar. De laatste storm van dit jaar had de naam Pia en..


Lees verder 3 januari 2024   3 mnd oud
Natte duinvallei

Overal in Nederland staat het water hoog. Ook in de duingebieden in Noord-Holland. Kan dat water niet beter worden weggepompt? En hoe lang blijft het water eigenlijk zo hoog staan? Op deze en andere vragen geven hydroloog Lucas..


Lees verder 29 december 2023   3 mnd oud

Archief