Natuurberichten

Dossier: Weersinvloeden

Het weer bepaalt in belangrijke mate wat er wanneer in de natuur gebeurt, welke dieren en planten je tegen kunt komen en in welke aantallen. De weersomstandigheden in de afgelopen maanden en dagen maar ook het weer vandaag, het weer morgen en het weer in de komende dagen bepaalt de groei, voortplanting en uiteindelijk de overlevingskans. Op Nature Today zijn een zeer groot aantal natuurberichten gepubliceerd waar het effect van weersinvloeden op de natuur aan bod komt. Hieronder het overzicht.

Pagina 4 van 44 - 436 Resultaten

De Vliegenzwam is gekozen tot 'Paddenstoel van het jaar 2022'. Op 21 september riepen we op om waarnemingen van de Vliegenzwam door te geven. Door de regenval vanaf eind september wordt de Vliegenzwam de laatste weken veel..


Lees verder 19 oktober 2022   3 mnd oud
gehakkelde aurelia - primair

Weet u nog? Vorig jaar in september en begin oktober wemelde het van de vlinders. Er waren vooral veel atalanta’s, maar ook veel dagpauwogen aanwezig. De dagpauwoog had toen een grote extra generatie. Groot contrast met nu, want..


Lees verder 13 oktober 2022   3 mnd oud

Eind augustus 2014 werd in Flevoland een voor Nederland nieuw soort oorzwammetje gevonden. Vijf dagen later werd deze soort, met opvallende vermiljoen kleur, ook ontdekt in de provincie Zeeland. Er werd na deze snelle tweede..


Lees verder 12 oktober 2022   3 mnd oud

Een vaartocht op het Ilperveld is altijd de moeite waard. Niet alleen vanwege de bijzondere vogelsoorten die hier worden waargenomen, maar ook vanwege de paddenstoelen. In dit grote laagveenmoeras deint de bodem op sommige..


Lees verder 28 september 2022   4 mnd oud
Kraanvogel

De regen van afgelopen winter en voorjaar is de redding geweest van het broedseizoen 2022 voor de kraanvogel. Ondanks de droogte die daarna kwam, zijn 26 kuikens met succes uitgevlogen. Toch baren de aanhoudende droogte van de..


Lees verder 28 september 2022   4 mnd oud
Overal waar je kijkt staan adelaarsvarens en pijpenstrootjes. Die houden van een droge stikstofrijke grond.

De droogte van de afgelopen zomer slaat hard toe in de natuur. Ook in gebieden waarin de laatste jaren juist is geïnvesteerd om ze nat te houden, is weinig water te vinden. Zoals in het hoogveengebied de Deurnsche Peel. "Eigenlijk..


Lees verder 21 september 2022   4 mnd oud

De bekende rood met witte stippen-Vliegenzwam is paddenstoel van het jaar 2022. Komende zaterdag is ook nog eens de Europese Dag van de Paddenstoel: reden genoeg om op zoek te gaan naar deze mooie paddenstoel. Dit jaar vindt weer..


Lees verder 21 september 2022   4 mnd oud
Vierkantvlekuilen 2

Een van de manieren om nachtvlinders te zien te krijgen, is stropen of smeren. Rond zonsondergang smeer je met een kwast een speciaal, zeer zoet mengsel op bomen of paaltjes en controleert deze vanaf een uur na zonsondergang...


Lees verder 19 september 2022   4 mnd oud
Beukennootjes

Na een jaar met weinig eikels en beukennootjes zullen er dit jaar naar schatting weer bovengemiddeld veel vruchten van eiken en beuken op de Veluwe vallen. Zo’n 4,4 miljoen kilo eikels en 1,3 miljoen kilo beukennootjes. Het is..


Lees verder 19 september 2022   4 mnd oud
bruin blauwtje

De afgelopen twee maanden waren er niet veel dagvlinders te zien en duidelijk minder dan het gemiddelde van de afgelopen dertig jaar. Vooral de normaal heel algemene nazomervlinders als dagpauwoog, kleine vos en gehakkelde aurelia..


Lees verder 15 september 2022   4 mnd oud

Archief