Natuurberichten

Dossier: Natuurlijke begrazing

Pagina 5 van 8 - 77 Resultaten

Vallei van het Veen Vlieland Soayschapen in droog duin

Hoe ontwikkelt flora en fauna zich in de duinen bij langdurige begrazing? Op Vlieland is naar deze vraag langjarig onderzoek gedaan. Uit het onderzoek bleek dat begrazing niet alleen sterke effecten heeft op plantensoorten en..


Lees verder 9 februari 2021   3 jaar oud
Overstromen van de zomerdijk bij de Loowaard

Het waterpeil op de rivieren stijgt en de uiterwaarden overstromen. Komend weekend wordt de piek verwacht. Het leefgebied van grazers, maar ook soorten als haas, bever en ree neemt flink af. Juist in deze tijd is het extra druk in..


Lees verder 5 februari 2021   3 jaar oud
staartblauwtje - primair

Het staartblauwtje was verdwenen. Na 1933 was hij niet meer in Nederland gezien, maar in 2011 werden de eerste weer in ons land gemeld en werd ook voortplanting geconstateerd. De soort doet het goed en is in Limburg inmiddels wijd..


Lees verder 4 februari 2021   3 jaar oud

De poep van boerenvee in natuurgebieden is lang niet altijd vrij van giftige stoffen. Onderzoek van ARK Natuurontwikkeling toont aan dat de concentraties van giftige medicijnresten soms zo hoog zijn, dat het vrijwel alle insecten..


Lees verder 17 januari 2021   3 jaar oud
Deze konikhengst heeft er geen zin meer in en stuurt de hond weg. Een volgende bezoeker treft een alerte hengst aan

Sinds 2015 is de wolf weer terug in Nederland. Veel zijn het er nog niet, maar hun aantal groeit wel gestaag. Wat betekent dat voor de grazers in onze natuurgebieden? Wolven zijn immers vleeseters die jagen op prooien, van konijn,..


Lees verder 23 december 2020   3 jaar oud

Als het rewilding-symposium eerder deze maand één ding liet zien, dan was het wel het enorme enthousiasme voor deze vernieuwende vorm van natuurherstel: meer dan tweeduizend mensen uit meer dan vijftig landen deden online mee...


Lees verder 20 december 2020   3 jaar oud
Geringde inktzwam (Coprinus sterquilinus)

Op de Slikken van de Heen, een natuurgebied van Het Zeeuwse Landschap, zijn veel bijzondere paddenstoelen gevonden op de mest van grote grazers. Met name de poep van konikpaarden blijkt rijk aan paddenstoelen. Dit robuuste..


Lees verder 9 december 2020   3 jaar oud

Voor het eerst is een versterkte GPS-LoRaWAN®-halsband succesvol bevestigd aan een wisent. Deze hightech halsband maakt het mogelijk om het grootste landzoogdier van Europa bijna real-time op afstand te volgen. De informatie die..


Lees verder 28 november 2020   3 jaar oud

De afgelopen jaren heeft de Paddenstoelenstudiegroep Limburg bijzondere en voor Nederland nieuwe soorten staalsteeltjes aangetroffen in een kalkrijk grasland in Nijswiller-Noord. De meest bijzondere vondst heeft de voorlopige..


Lees verder 28 oktober 2020   3 jaar oud
Vroeg in de ochtend, na de brand op De Malpie

Met de toenemende droogte is helaas ook de kans op bos- en natuurbranden steeds groter. De zwartgeblakerde nalatenschap van het vuur dat om zich heen heeft gegrepen, is slechts het zichtbare deel van het drama. De schade in de..


Lees verder 29 september 2020   3 jaar oud

Archief