Natuurberichten

Pagina 948 van 1532 - 15318 Resultaten

De mogelijke route van de schieraal van Delfzijl naar de Westerschelde

Een aal (of paling) uit Delfzijl is op zijn reis naar de Sargassozee waargenomen in de monding van de Westerschelde. De betreffende schieraal werd op 22 oktober 2014 door IMARES Wageningen UR in samenwerking met Hogeschool Van..


Lees verder 28 januari 2015   9 jaar oud
meidoornspanner

In het Parkbos-Uilenbroek in Lierde hebben vrijwilligers van Natuurpunt 42 exemplaren van de Meidoornspanner ontdekt. Sinds de jaren 80 van vorige eeuw werd in heel Vlaanderen maar een handvol waarnemingen van de zeldzame..


Lees verder 28 januari 2015   9 jaar oud

In Nederland komen zo’n 8500 soorten paddenstoelen voor. Het is een groot aantal waarbij je je kunt afvragen wat al die soorten nu eigenlijk doen. Onderzoek wijst uit dat een grote diversiteit aan paddenstoelsoorten wellicht..


Lees verder 28 januari 2015   9 jaar oud
EENMALIG GEBRUIK

Een groot deel van het dieet van de gewone grootoorvleermuis bestaat uit huismoeders, zo blijkt uit onderzoek van het Bureau van de Zoogdiervereniging. 75% van de prooiresten in dit onderzoek was afkomstig van deze vrij grote..


Lees verder 27 januari 2015   9 jaar oud
alpenwatersalamanders

Amfibieën zoeken in het najaar vochtige, beschaduwde plaatsen op om er de winter door te brengen. Ook kelders kunnen een geschikte schuilplaats vormen. Maar wat moet je met kikkers, padden of salamanders in je kelder aanvangen?..


Lees verder 27 januari 2015   9 jaar oud
Noordse stern

Sinds enkele maanden ligt er een prachtig broedeilandje voor noordse sterns op de Punt van Reide in Groningen. En dat is zeer welkom, want Nederland ligt aan de zuidgrens van het broedgebied van de noordse stern. De aantallen..


Lees verder 27 januari 2015   9 jaar oud

Al tientallen jaren worden vergraste heides geplagd en dat heeft op veel plaatsen gezorgd voor terugkeer van heide. Toch heeft plaggen, zeker als het grootschalig gebeurt, negatieve effecten: onder andere voor de typische..


Lees verder 26 januari 2015   9 jaar oud
Niet uitgekomen korhoenlegsel. Bij vogels is een afgenomen uikomstpercentage van eieren een belangrijke indicatie voor inteeltproblemen.

Verschillende wilde diersoorten komen in ons land nog slechts op een paar plekken in kleine aantallen voor. In zulke kleine populaties dreigt een sluimerend gevaar. Inteelt en verlies van genetische variatie kunnen leiden tot..


Lees verder 26 januari 2015   9 jaar oud
Zonnende adder pas uit winterslaap

Zondagochtend 25 januari is bij Vroege Vogels op Radio 1 het startschot gegeven voor ‘2015: Jaar van de adder’. Het hele jaar door zal RAVON, samen met de Werkgroep Adderonderzoek Nederland (WAN) die dit jaar 15 jaar bestaat,..


Lees verder 25 januari 2015   9 jaar oud
Haas vlucht voor hoogwater 1995

In januari 1995 steeg het water in Rijn en Waal tot grote hoogte. Het hoogwater zorgde voor kritieke situaties en bewoners in verschillende delen van het rivierengebied werden geëvacueerd. Ook in de Ooijpolder en de Düffelt..


Lees verder 25 januari 2015   9 jaar oud

Archief