Natuurberichten

Uitgever: De Vlinderstichting

De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.

Pagina 10 van 178 - 1773 Resultaten

kleine wintervlinders - primair

Hoewel er nog maar weinig echt koude nachten zijn geweest, komen nu toch de wintervlinders tevoorschijn. Zij worden actief in de loop van november en vaak pas na de eerste nachtvorst. Het zijn nachtvlinders met een bijzondere..


Lees verder 17 november 2022   10 mnd oud
tekeningen rupsen - primair

Via twitter kwamen er regelmatig mooie series langs van vlinders in ontwikkeling, van heel klein rupsje tot grote dikke. Een fotokunstenaar, Marlonneke Willemsen, had daar een project voor en fotografeerde allerlei dieren van..


Lees verder 15 november 2022   10 mnd oud
Kempense heidelibel - primair

De kempense heidelibel is een buitenbeentje. Deze libel was erg zeldzaam in de Kempen, maar daar is hij inmiddels vrijwel verdwenen. In Noordwest-Overijssel daarentegen, is hij juist recent gekomen en doet hij het erg goed. Wat is..


Lees verder 10 november 2022   10 mnd oud
konijnenhol dagpauwoog - primair

Bij het werk om de verstoring van konijnen te voorkomen, werden deze door een gespecialiseerd bureau uit hun holen gedreven. Maar er bleken niet alleen konijnen uit de holen te komen! ..


Lees verder 7 november 2022   10 mnd oud
bruinrode heidelibel - primair

De komende maanden zal het aantal libellen weer snel afnemen. De soort die het langst rond blijft vliegen - als we de overwinterende winterjuffers even negeren - is de bruinrode heidelibel. Deze kun je tot ver in november of zelfs..


Lees verder 3 november 2022   10 mnd oud
prachtbeer klimop - primair

De naam van de prachtige beer waar de titel op doelt is heel goed gekozen, want het gaat om de prachtbeer. Dit is een trekvlinder uit Afrika en Zuidelijk Europa, die maar zeer zelden in ons land wordt aangetroffen. De afgelopen..


Lees verder 26 oktober 2022   10 mnd oud
koninginnenpage - primair

We kunnen er niet omheen, ons klimaat verandert. En dat is inmiddels ook doorgedrongen bij de beleidsmakers; we zien steeds meer aandacht voor dit probleem. Maar voordat eventuele maatregelen effect hebben zijn we tientallen jaren..


Lees verder 24 oktober 2022   10 mnd oud
atalanta - primair

Hoewel de herfst al flink op gang komt, zijn er deze week nog zeker twintig soorten dagvlinders actief. Dit gaat om de vlinderoverwinteraars, maar er vliegen ook nog veel soorten die zich nog voortplanten en als rups of pop de..


Lees verder 20 oktober 2022   11 mnd oud
Meidoornuil - primair

Nederlandse namen van vlinders vertellen ons vaak iets over de soort. De naam kan bijvoorbeeld verwijzen naar de uiterlijke vorm van de rups of de vlinder (draak), de kleur (zilveren groenuil), het leefgebied (veenhooibeestje) of..


Lees verder 18 oktober 2022   11 mnd oud
Bloeiend sportpark

Sportparken zijn gezond: een plek om lekker te bewegen en mooie herinneringen te maken met elkaar. Sportparken zijn óók groene plekken in stad en dorp. Ze kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan biodiversiteit. Hoe staat het..


Lees verder 14 oktober 2022   11 mnd oud

Archief