Natuurberichten

Uitgever: De Vlinderstichting

De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.

Pagina 3 van 182 - 1820 Resultaten

Vlindervlucht Drenthe - primair

De Vlinderstichting vierde in 2023 haar veertigste verjaardag door een Vlindervlucht door Nederland te maken. Alle provincies werden bezocht, waar de fantastische vrijwilligers in het zonnetje werden gezet en we op zoek gingen..


Lees verder 20 december 2023   2 mnd oud
zwartsprietdikkopje - primair

We kennen ze allemaal: de verhalen over 'héle grote' gevangen vissen. Of in ons geval, over 'héél veel' vlinders. Vaak van toen de vertellers nog jong waren. Het meetnet geeft een echt beeld over hoe het met soorten gaat, en daar..


Lees verder 14 december 2023   2 mnd oud
BIMAG boer - primair

Hoe zorgen we voor meer biodiversiteit op het boerenland? Daarvoor is het nodig dat boeren gemotiveerd zijn om eraan te werken. Maar ook moeten er mensen zijn die met hun waarnemingen en tellingen de ontwikkelingen kunnen volgen...


Lees verder 12 december 2023   2 mnd oud
vrijwillige waarnemer - primair

Donderdag 7 december was de dag van de vrijwilliger. De Vlinderstichting is enorm blij met de duizenden mensen die, in hun vrije tijd, op zoek gaan naar vlinders en libellen, en die gegevens ook op de juiste manier doorgeven. Door..


Lees verder 8 december 2023   2 mnd oud
Kleine winterjuffer parend - primair

Als je rond een uur of vijf, zes, in het donker naar huis fietst en je ziet in het lamplicht wittige vlindertjes vliegen, dan zijn dat vast de mannetjes van de kleine wintervlinder. De vrouwtjes zijn het zeker niet, want die..


Lees verder 4 december 2023   2 mnd oud
lantaarntjes - primair

Het lantaarntje is een veel voorkomende juffer. Vrouwtjes komen in verschillende kleurvormen voor. Als ze jong zijn kan het borststuk paars of roze zijn; als ze volwassen worden, zijn ze vaak onopvallend bruingroen. Een deel van..


Lees verder 30 november 2023   3 mnd oud
roesjes - primair

De meeste vlinders overwinteren als eitje, rups of pop. Dat geldt voor de dagvlinders, maar ook voor de nachtvlinders. Van de dagvlinders zijn citroenvlinder, dagpauwoog, kleine vos en gehakkelde aurelia de uitzondering, want ze..


Lees verder 25 november 2023   3 mnd oud
bruine winterjuffer - primair

Er zijn, zo laat in het jaar, niet veel libellen meer. Een enkele steenrode of bruinrode heidelibel, paardenbijter of houtpantserjuffer kun je nog tegenkomen. En natuurlijk de winterjuffers! Die zoeken nu hun..


Lees verder 20 november 2023   3 mnd oud
paardenbijter detail - primair

De paardenbijter is een algemene libel in ons land, die vooral in de nazomer in grote aantallen te zien is. Deze glazenmaker plant zich hier ook voort, maar de meeste paardenbijters komen hierheen vanuit Midden-Europa. Het is een..


Lees verder 17 november 2023   3 mnd oud
Uur U Groningen - primair

De wereld zal nooit meer hetzelfde zijn. Dat kan angst inboezemen, maar ook hoop geven. Om de crisis op het gebied van klimaat en biodiversiteit te keren, moet alles overal anders. In Zuidoost-Groningen gaan we in gesprek met de..


Lees verder 16 november 2023   3 mnd oud

Archief