Natuurberichten

Uitgever: De Vlinderstichting

De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.
Deel deze pagina

Pagina 3 van 157 - 1561 Resultaten

Ochtendgloren na een natte nacht

Op 14 augustus om 10.00 uur gingen honderd jongeren en experts van de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie en SoortenNL van start om in 24 uur zoveel mogelijk planten en dieren waar te nemen op zoveel mogelijk plekken op..


Lees verder 18 augustus 2021   2 mnd oud
spaanse vlag - primair

Veel telefoontjes ontvangt De Vlinderstichting de laatste dagen van mensen die enthousiast vertellen dat ze een spaanse vlag hebben gezien. En niet alleen uit Limburg, waar de vlinder redelijk veel voorkomt, maar ook van..


Lees verder 17 augustus 2021   2 mnd oud
heivlinder - primair

De heivlinder kent in Nederland twee verspreidingskernen: de drogere heidevelden op de zandgronden, en de droge delen van de duinen langs de hele kust. Al jaren weten we dat de heivlinder achteruitgaat. Vooral in het binnenland..


Lees verder 16 augustus 2021   2 mnd oud
boomblauwtje klimop - primair

Het boomblauwtje heeft een aantal generaties per jaar. De rupsen leven op bloemknoppen. In het voorjaar worden eitjes afgezet op bijvoorbeeld sporkehout en hulst, die dan bloemknoppen hebben. In de zomer is klimop een goede..


Lees verder 12 augustus 2021   2 mnd oud
kolibrievlinder - primair

Het is zeker geen zeldzaamheid, maar toch is bijna iedereen die een kolibrievlinder te zien krijgt enthousiast. Het is dan ook door het gedrag een bijzondere vlinder en het is altijd onverwacht als je er een ziet. Zo is hij er en..


Lees verder 9 augustus 2021   2 mnd oud
donker pimpernelblauwtje - primair

De donker pimpernelblauwtjes hebben zware tijden te verduren gehad. In juli 2020 werd 70 tot 80 procent van hun leefgebied gemaaid. De vlinders die uit de mierennesten naar het daglicht kropen kwamen terecht op een geklepelde..


Lees verder 8 augustus 2021   2 mnd oud
Blauwe glazenmaker - primair

Als je tijdens een lekker warme zomeravond tot laat in de tuin zit, kan het voorkomen dat je, terwijl het echt al flink schemert, nog een libel ziet langsvliegen. Die kan dan in het donker minuten lang om je heen vliegen, al..


Lees verder 5 augustus 2021   2 mnd oud
scheefbloemwitje - primair

Nog maar een jaar of vijf in Nederland en inmiddels al in alle provincies gezien en zelfs al eentje op de Wadden. Het scheefbloemwitje is met een razendsnelle opmars bezig. De zomer, van juli tot september, is de tijd dat deze..


Lees verder 2 augustus 2021   2 mnd oud

Een Rode Lijst is een bekend fenomeen. Hierin wordt de mate van bedreiging ingedeeld in verschillende categorieën van gevoelig tot ernstig bedreigd. Er zijn verschillende Rode Lijsten. Naast de officiële Nederlandse Rode Lijsten..


Lees verder 29 juli 2021   2 mnd oud
atalanta primair

Van 3 tot en met 25 juli 2021 organiseerde De Vlinderstichting voor de 13e keer de tuinvlindertelling. Dit jaar zijn er ruim 10.000 tellingen gedaan waarin ongeveer 110.000 vlinders werden geteld. Door het natte en koele weer..


Lees verder 26 juli 2021   2 mnd oud

Archief