Natuurberichten

Uitgever: De Vlinderstichting

De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.
Deel deze pagina

Pagina 4 van 157 - 1561 Resultaten

boomblauwtje - primair

Het is tot nu toe een bijzonder vlinderjaar. In het voorjaar werden er over het algemeen minder vlinders gezien dan de voorgaande jaren. Ook in de voorzomer, tot half juli, was het een slecht vlinderjaar; voor de..


Lees verder 22 juli 2021   3 mnd oud
bruin zandoogje - primair

Jaarlijks, als de landelijke Tuinvlindertelling is, wordt door Staatsbosbeheer in het Kuinderbos een grote vlindertelling georganiseerd onder het motto: ‘Kuinderbos, de grootste wilde vlindertuin van Nederland’. Ook op zondag 18..


Lees verder 20 juli 2021   3 mnd oud
atalanta - primair

De Landelijke Tuinvlindertelling is al weer twee weken aan de gang en er zijn al duizenden tellingen gedaan. Veel mensen klagen over de weinige vlinders die ze te zien krijgen, ondanks dat er heel veel bloeiende planten in hun..


Lees verder 16 juli 2021   3 mnd oud
rups teunisbloempijlstaart - primair

In Nederland komen twee wettelijk beschermde nachtvlinders voor: de Spaanse vlag en de teunisbloempijlstaart. Omdat het wettelijk beschermde soorten zijn, willen we goed weten hoe het gaat met deze soorten, maar ook meer te weten..


Lees verder 15 juli 2021   3 mnd oud
Soesterberg - primair

De voormalige vliegbasis Soesterberg was al een belangrijk gebied voor vlinders toen de luchtmacht er nog de scepter zwaaide. Inmiddels is het gebied in beheer bij de Stichting Utrechts Landschap en komen er erg veel soorten voor,..


Lees verder 14 juli 2021   3 mnd oud
zwart weeskind - primair

Stropen of smeren is een manier om nachtvlinders in kaart te brengen. Naast lamp en laken en vlindervallen zijn er nachtvlinders die juist met het zoete stroopmengsel goed zijn te lokken. In de winter is het een beproefde methode,..


Lees verder 12 juli 2021   3 mnd oud
Rups helmkruidvlinder - primair

Er worden weer regelmatig rupsen gevonden van de helmkruidvlinder en van de kuifvlinder. Deze lijken heel erg op elkaar. Daarom hier wat informatie over de twee soorten en hoe je ze uit elkaar kunt houden. Als je een waarneming..


Lees verder 8 juli 2021   3 mnd oud
bruin zandoogjes - primair

Het ‘echte’ vlinderseizoen, de zomer, is begonnen. Veel vlinders die maar één generatie per jaar hebben, komen nu tevoorschijn. Het bruin zandoogje is een veel voorkomende vlinder en in sommige delen van het land komt ook oranje..


Lees verder 5 juli 2021   3 mnd oud
tuinvlindertelling - primair

Op zaterdag 3 juli 2021 begint de Landelijke Tuinvlindertelling. Deze telling wordt dit jaar voor de 13e keer door De Vlinderstichting georganiseerd. Iedereen met een tuin of een balkon kan meedoen via vlindermee.nl. Eén keer een..


Lees verder 1 juli 2021   3 mnd oud
bosbesbruintje - primair

Het bosbesbruintje is een overdag actieve nachtvlinder die op de binnenlandse zandgronden kan worden gevonden, met een zwaartepunt op de Veluwe. De soort heeft een cyclus waarbij hij eens in het aantal jaar algemeen kan voorkomen...


Lees verder 1 juli 2021   3 mnd oud

Archief