Natuurberichten

Uitgever: De Vlinderstichting

De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.

Pagina 4 van 186 - 1859 Resultaten

variabele waterjuffer - primair

Als je mensen vraagt of ze libellen willen tellen, krijg je vaak de reactie: "Ik vind ze wel heel leuk hoor, maar ik kan ze echt niet uit elkaar houden." Voor veel mensen is er een drempel om mee te doen. Toch zijn er niet eens zo..


Lees verder 1 april 2024   3 mnd oud
Donker pimpernelblauwtje - primair

Al jarenlang komen er berichten dat het niet goed gaat met de dagvlinders. Vorig jaar waren er al perioden dat er alarmerend weinig vlinders werden gezien. Nu de resultaten van het Meetnet Vlinders uit 2023 beschikbaar zijn,..


Lees verder 27 maart 2024   3 mnd oud
vuurjuffer - primair

Er zijn de afgelopen zonnige lentedagen al veel vlinders gezien. Naast de vlinderoverwinteraars ook al veel die als pop de winter hebben doorgebracht en nu tevoorschijn zijn gekomen. Bij de libellen zijn het nog vooral de twee..


Lees verder 22 maart 2024   3 mnd oud
Schijnpiramidevlinder - primair

Het herkennen van dagvlinders is voor veel mensen wel te doen, zeker met behulp van herkenningskaarten en andere tools. We hebben het dan in Nederland ook 'maar' over zo’n 60 soorten. Maar hoe herken je die 2300 nachtvlinders?..


Lees verder 18 maart 2024   4 mnd oud
Vlinderwaarschuwing - primair

Er zijn al vlinders gezien dit jaar. Op zonnige dagen waren vooral vlinderoverwinteraars actief. De weersverwachting voor 14 maart spreekt van lenteachtige temperaturen en veel zon. Als de verwachting uitkomt, zal vandaag de..


Lees verder 14 maart 2024   4 mnd oud
grote vos - primair

Als iemand me een jaar of tien geleden had gezegd dat er meer grote dan kleine vossen zouden worden gezien in Nederland, dan zou ik die persoon voor gek hebben verklaard. De kleine vos was een hele algemene vlinder en de grote vos..


Lees verder 11 maart 2024   4 mnd oud
Vlindertellers - primair

De duizenden vlindertellers weten het al lang, maar nu is het ook wetenschappelijk vastgesteld: vlinders tellen zorgt voor positieve effecten op het welbevinden. Daarnaast zorgt het voor een grotere verbondenheid met natuur en zet..


Lees verder 7 maart 2024   4 mnd oud
citroenvlinder maart - primair

Het zal u niet zijn ontgaan, maar afgelopen weekend, 2 en 3 maart, waren er enorm veel vlinders actief. De relatief hoge temperatuur, maar vooral de flinke zonnige perioden hebben de vlinderoverwinteraars verlokt actief te worden...


Lees verder 4 maart 2024   4 mnd oud
Atalanta februari Spanje - primair

We kregen een enthousiaste mail vanuit Spanje. Silvia Hellingman gaf aan daar flink wat atalanta’s te zien. “Het lijkt erop dat de trek is begonnen”, schrijft ze. Ook hier in Nederland zijn trouwens al flink wat atalanta’s gezien...


Lees verder 4 maart 2024   4 mnd oud
rups zwart weeskind - primair

Het zwart weeskind is een nachtvlinder en een van de grootste uilen die in Nederland te vinden is. De vlinders hebben een voorvleugellengte van 30 tot 36 millimeter. De rupsen kunnen tot zo’n 70 millimeter groot worden. De rupsen..


Lees verder 1 maart 2024   4 mnd oud

Archief