Natuurberichten

Uitgever: De Vlinderstichting

De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.

Pagina 6 van 182 - 1819 Resultaten

dagpauwogen - primair

Gisteren drie kakelverse dagpauwogen tegelijkertijd in mijn tuin, dat heb ik dit hele jaar nog niet gezien. In normale jaren heeft de dagpauwoog één generatie per jaar, maar de laatste tijd zien we vaker dat er nog een generatie..


Lees verder 11 september 2023   5 mnd oud
wilgengouduil - primair

Op 15 en 16 september is het weer de Nationale Nachtvlindernacht. Op tientallen plekken wordt die avonden naar nachtvlinders gekeken en op veel plekken zijn belangstellenden van harte welkom. Het is altijd spannend wat je zult..


Lees verder 7 september 2023   5 mnd oud
Landkaartje - primair

Het landkaartje heeft tegenwoordig drie generaties per jaar: een in mei, een in juli en een in september. In de eerste twee generaties van dit jaar waren er heel weinig landkaartjes, in ieder geval veel minder dan het gemiddelde..


Lees verder 4 september 2023   5 mnd oud
Watergang - primair

De Vlinderstichting en Groenkeur breiden per 1 september 2023 Kleurkeur uit met een richtlijn voor ecologisch beheer van watergangen. Voor de hele groenblauwe dooradering biedt Kleurkeur Blauw voortaan een nieuwe norm voor..


Lees verder 1 september 2023   5 mnd oud
Kleurkeur blauw - primair

De Vlinderstichting organiseert tweemaal per jaar De Kennisdag Ecologisch Beheer. Dit najaar heeft deze dag een blauw tintje. Nederland is bij uitstek een waterland. Met 300.000 km aan sloten is er veel potentieel voor..


Lees verder 31 augustus 2023   5 mnd oud
hooibeestje - primair

Vanaf april is het vlindertijd en vooral in de zomer, van half juni tot half augustus, zijn er veel vlindersoorten actief. Toch valt er ook in september nog volop te genieten. Een paar dagvlinders, die al eerder in het jaar te..


Lees verder 29 augustus 2023   5 mnd oud
laken met nachtvlinders - primair

Er komen veel meer nachtvlinders voor dan dagvlinders, maar toch kennen de meeste mensen wel de dagpauwoog en het klein koolwitje, maar niet de hyena, de schaduwstipspanner en het karmozijnrood weeskind. Daar kan nu verandering in..


Lees verder 25 augustus 2023   6 mnd oud
Hagendoornvlinder op de buitenlamp

Dat insecten aangetrokken worden door licht weten we al duizenden jaren. De Romeinen gebruikten al olielampen om wasmotten, die een plaag kunnen zijn in bijenkasten, weg te vangen. De vraag waarom insecten op licht afkomen, wordt..


Lees verder 17 augustus 2023   6 mnd oud
witpuntoeverlibel - primair

Er komen in Nederland drie soorten oeverlibellen voor: de heel algemene gewone oeverlibel en de zeldzame beek- en zuidelijke oeverlibel. De witpuntoeverlibel is niet uit Nederland bekend, maar wordt al wel een tijdje verwacht. Is..


Lees verder 14 augustus 2023   6 mnd oud
Gehakkelde aurelia - primair

De gehakkelde aurelia is een algemene vlinder, die overal in het land kan worden gezien. Dat was een jaar of veertig geleden nog niet zo. Maar de vlinder is, waarschijnlijk geholpen door de opwarming, flink gaan uitbreiden. Ze..


Lees verder 10 augustus 2023   6 mnd oud

Archief