Natuurberichten

Uitgever: De Vlinderstichting

De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.

Pagina 7 van 174 - 1735 Resultaten

Meidoornuil - primair

Nederlandse namen van vlinders vertellen ons vaak iets over de soort. De naam kan bijvoorbeeld verwijzen naar de uiterlijke vorm van de rups of de vlinder (draak), de kleur (zilveren groenuil), het leefgebied (veenhooibeestje) of..


Lees verder 18 oktober 2022   7 mnd oud
Bloeiend sportpark

Sportparken zijn gezond: een plek om lekker te bewegen en mooie herinneringen te maken met elkaar. Sportparken zijn óók groene plekken in stad en dorp. Ze kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan biodiversiteit. Hoe staat het..


Lees verder 14 oktober 2022   7 mnd oud
gehakkelde aurelia - primair

Weet u nog? Vorig jaar in september en begin oktober wemelde het van de vlinders. Er waren vooral veel atalanta’s, maar ook veel dagpauwogen aanwezig. De dagpauwoog had toen een grote extra generatie. Groot contrast met nu, want..


Lees verder 13 oktober 2022   7 mnd oud
bloemrijke berm - primair

Steeds meer gemeenten, provincies, waterschappen en andere beheerders zijn zich bewust van de problemen met biodiversiteit in Nederland en de insectensterfte. En steeds meer beheerders willen daar ook echt iets tegen doen. Er..


Lees verder 10 oktober 2022   7 mnd oud
doodshoofdvlinder - primair

Vlindertrek is een bijzonder fenomeen en heel moeilijk te onderzoeken. Het ringen, wat bij vogeltrek enorm veel kennis heeft opgeleverd, werkt natuurlijk niet bij vlinders. Ze werden wel gemerkt met stickers of kleuren, maar als..


Lees verder 3 oktober 2022   8 mnd oud
koninginnenpage rups - primair

De koninginnenpage heeft dit jaar goed gevlogen en is veel gemeld. Was deze grote en opvallende vlinder vroeger vooral aanwezig ten zuiden van de grote rivieren, inmiddels wordt hij in het hele land gezien. Nu is de vlinder..


Lees verder 29 september 2022   8 mnd oud
berm - primair

Ecologisch bermbeheer staat volop in de belangstelling. Op veel plekken zie je bermen en groenstroken waar anders wordt gemaaid dan voorheen. Bij veel gemeenten zijn berichten over biodiversiteitscrisis en insectensterfte..


Lees verder 26 september 2022   8 mnd oud
Witlijnprachtuil - primair

In de Millingerwaard bij Nijmegen is in augustus een nieuwe nachtvlindersoort voor Nederland ontdekt, de witlijnprachtuil. Het is een trekvlinder die vanuit Afrika en Zuid-Europa de meeste landen in Noord-Europa weet te bereiken...


Lees verder 22 september 2022   8 mnd oud
Vierkantvlekuilen 2

Een van de manieren om nachtvlinders te zien te krijgen, is stropen of smeren. Rond zonsondergang smeer je met een kwast een speciaal, zeer zoet mengsel op bomen of paaltjes en controleert deze vanaf een uur na zonsondergang...


Lees verder 19 september 2022   8 mnd oud
bruin blauwtje

De afgelopen twee maanden waren er niet veel dagvlinders te zien en duidelijk minder dan het gemiddelde van de afgelopen dertig jaar. Vooral de normaal heel algemene nazomervlinders als dagpauwoog, kleine vos en gehakkelde aurelia..


Lees verder 15 september 2022   8 mnd oud

Archief