Natuurberichten

Uitgever: De Vlinderstichting

De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.

Pagina 8 van 174 - 1735 Resultaten

oranje luzernevlinder - primair

Een jaar of twintig geleden was het een bijzonderheid als je een oranje luzernevlinder in Nederland zag. Af en toe was er een heel goed jaar voor deze trekvlinder. Inmiddels komt hij regelmatiger voor. De vlinders kunnen ieder..


Lees verder 12 september 2022   8 mnd oud
bont zandoogje - primair

Het bont zandoogje is een algemene vlinder, die inmiddels in het hele land voorkomt. Dat was een jaar of dertig geleden wel anders. Toen was het een echte bosvlinder die beperkte verspreiding had in Nederland. Het bont zandoogje..


Lees verder 8 september 2022   8 mnd oud
Duinen - primair

Terugdringen van stikstofovermaat in de natuur vergt een grote inspanning. Daarbij is het nodig om te weten of de doelen gehaald worden. Het bijhouden daarvan gebeurt nu voor een belangrijk deel op basis van metingen en modellen..


Lees verder 5 september 2022   8 mnd oud
nachtvlinders op rot fruit

Vlinders houden van bloemen, dat weten we allemaal. Ze zitten graag op de vlinderstruik, de Verbena en de spoorbloem in de tuin, op de mooie paarse heide en langs slootkanten op de kattenstaart en koninginnenkruid. Maar nu, in de..


Lees verder 1 september 2022   9 mnd oud
landkaartje voorzijde - primair

Sommige vlinders zijn maar eenmaal een periode in het jaar te zien, maar er zijn er ook die twee, drie of zelfs meer generaties hebben. Het landkaartje heeft tegenwoordig drie generaties per jaar en deze vliegt vanaf half augustus..


Lees verder 29 augustus 2022   9 mnd oud
bruinrode heidelibel - primair

De nazomer is een tijd dat er veel libellen te zien zijn. Vooral de grotere ‘echte’ libellen zijn er volop. Veel van de glazenmakers en heidelibellen lijken op elkaar, maar als je weet waarop je moet letten dan kun je ze vaak best..


Lees verder 25 augustus 2022   9 mnd oud
kleine vuurvlinders op boerenwormkruid - primair

De kleine vuurvlinder is een algemene dagvlinder die voorkeur heeft voor bloemrijke plekken. Ze zijn te vinden in bloemrijke wegbermen, parken en groenstroken. Ze komen ook wel in tuinen als daar bloemrijk grasland in de buurt is...


Lees verder 22 augustus 2022   9 mnd oud
scheefbloemwitje ijzerhard - primair

Het scheefbloemwitje is nog geen tien jaar in ons land, maar komt al vrijwel overal voor. Toch zijn er in het noorden en noordwesten ook nog veel plaatsen waar er nooit een is gezien. Nu, in augustus en september, zwerven..


Lees verder 18 augustus 2022   9 mnd oud
herfstaster vol vlinders

In het najaar, vanaf september, is herfstaster een erg aantrekkelijke nectarplant voor vlinders. De vlinders die nog moeten overwinteren halen daar hun wintervoorraad. Ook de vlinders die zich voor de winter nog voortplanten,..


Lees verder 15 augustus 2022   9 mnd oud
nachtvlinderen Zwolle - primair

Het is een heldere, warme avond in het Wezenlandenpark in Zwolle en de vleermuizen vliegen al vroeg hun rondjes. Ongetwijfeld zijn ze net als wij op zoek naar nachtvlinders. Het witte laken staat klaar, en na een klein probleempje..


Lees verder 12 augustus 2022   9 mnd oud

Archief