Natuurberichten

Uitgever: De Vlinderstichting

De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.

Pagina 8 van 184 - 1832 Resultaten

Hagendoornvlinder op de buitenlamp

Dat insecten aangetrokken worden door licht weten we al duizenden jaren. De Romeinen gebruikten al olielampen om wasmotten, die een plaag kunnen zijn in bijenkasten, weg te vangen. De vraag waarom insecten op licht afkomen, wordt..


Lees verder 17 augustus 2023   7 mnd oud
witpuntoeverlibel - primair

Er komen in Nederland drie soorten oeverlibellen voor: de heel algemene gewone oeverlibel en de zeldzame beek- en zuidelijke oeverlibel. De witpuntoeverlibel is niet uit Nederland bekend, maar wordt al wel een tijdje verwacht. Is..


Lees verder 14 augustus 2023   8 mnd oud
Gehakkelde aurelia - primair

De gehakkelde aurelia is een algemene vlinder, die overal in het land kan worden gezien. Dat was een jaar of veertig geleden nog niet zo. Maar de vlinder is, waarschijnlijk geholpen door de opwarming, flink gaan uitbreiden. Ze..


Lees verder 10 augustus 2023   8 mnd oud
witjes boven mosterd - primair

Het gaat niet goed met de vlinders in Nederland en ook niet in het agrarische gebied. De grootschaligheid en uiterst effici├źnte landbouw laat helaas weinig ruimte meer voor deze fladderaars. Maar soms zijn er gelukkig ook..


Lees verder 9 augustus 2023   8 mnd oud
Huismoeder op vlinderstruik - primair

Er is hier op Nature Today regelmatig aandacht voor stropen of smeren. Dat is een manier om nachtvlinders te zien te krijgen. Een zoete stof wordt op een boom gesmeerd en de nachtvlinders komen daarop af. Maar dit is natuurlijk..


Lees verder 7 augustus 2023   8 mnd oud
frambozenglasvlinder - primair

Wespvlinders of glasvlinders zijn bijzondere nachtvlinders die deels doorzichtige, glasachtige, vleugels hebben en vaak lijken op wespen. Ze zijn overdag actief, maar je krijgt ze niet gemakkelijk te zien. Een manier is om ze te..


Lees verder 7 augustus 2023   8 mnd oud
verzameling zwart weeskinderen - primair

Het zwart weeskind is een grote nachtvlinder die aan een forse opmars bezig is. Het was een zeldzaamheid, maar tegenwoordig is deze vlinder verspreid door het hele land te vinden. Je kunt ze lokken met smeer, maar ook kun je op..


Lees verder 3 augustus 2023   8 mnd oud
scheefbloemwitje - primair

De nazomer is de tijd dat scheefbloemwitjes veel worden waargenomen. Ze gaan dan ook flink zwerven en kunnen dus ook op nieuwe plekken worden gezien. Let daarom de komende weken op de koolwitjes en kijk of je er scheefbloemwitjes..


Lees verder 31 juli 2023   8 mnd oud
heivlinder - primair

De zomer is de tijd dat een aantal typische heidesoorten vliegen. De heivlinder komt vanaf begin juli tevoorschijn en de kommavlinder iets daarna. Beide heidesoorten hebben het erg moeilijk en gaan sterk achteruit. Vooral op..


Lees verder 27 juli 2023   8 mnd oud
klein koolwitje

In het weekend van 7 tot en met 9 juli was het tijd voor de jaarlijkse Tuinvlindertelling. Eerder al deelden we de resultaten hiervan. Alleen, door een technische fout op de website blijkt de telling onjuist. Er zijn namelijk veel..


Lees verder 26 juli 2023   8 mnd oud

Archief