Natuurberichten

Uitgever: Wageningen University

Pagina 16 van 45 - 445 Resultaten

Wilde appel Roggebotzand Genenbank

De komende jaren worden miljoenen nieuwe bomen en struiken aangeplant in bos en openbaar groen. Maar welke bomen kun je waar planten als je rekening wilt houden met biodiversiteit, houtproductie en de recreatieve waarde? Met de..


Lees verder 22 september 2019   4 jaar oud
Oranjetipje op pinksterbloem

Op 11 september 2019 overleed Frater Willibrordus. Jarenlang was hij op zondagochtend met een bijdrage aan de Fenolijn te horen in het radioprogramma Vroege Vogels op NPO1. Hij genoot van de natuur en was in staat om anderen te..


Lees verder 16 september 2019   4 jaar oud
eikels zomereik

Met naar schatting ruim 4 miljoen kilo eikels en beukennootjes op de Veluwe gaat 2019 de boeken in als een redelijk mastjaar. De variatie tussen gebieden is dit jaar echter wel groot. Het is al weer het zevende opeenvolgende jaar..


Lees verder 2 september 2019   4 jaar oud
Koolmees met eikenprocessierups in de bek

In het tweede jaar van het project ‘Natuurlijke bestrijding eikenprocessierups’ werden op een proeflocatie met natuurlijke vijanden 80% minder nesten aangetroffen dan op de controlelocatie. Op de proeflocatie werd bijna 90% van de..


Lees verder 1 september 2019   4 jaar oud
Inefficient farming techniques

De bossen in de Amazone worden ook wel de longen van de aarde genoemd. Hoewel deze beeldspraak niet helemaal opgaat (longen nemen zuurstof op en stoten CO2 uit; groeiende bossen nemen CO2 op en stoten zuurstof uit), is het gebied..


Lees verder 31 augustus 2019   4 jaar oud
Ambrosia bloem

De pollenconcentratie van gras en bijvoet is sterk teruggelopen. Daarmee is het reguliere hooikoortsseizoen zo goed als voorbij. De huidige zeer hoge temperaturen zijn echter ideaal voor alsemambrosia. Alsemambrosia komt nu pas in..


Lees verder 25 augustus 2019   4 jaar oud
plakkerrupsen primair

Er is deze zomer veel te doen geweest over de inmiddels welbekende eikenprocessierups. Elke rups met haren lijkt zo al snel een rups waar je voor moet oppassen. Veel rupsen met haren zijn echter geen enkel gevaar, sterker nog, je..


Lees verder 14 augustus 2019   4 jaar oud
berm met bijvoet

Komende dagen komt bijvoet in bloei. Voor veel hooikoortspatiënten betekent dat een opleving van de hooikoortsklachten net nu de hoogste graspollenconcentraties achter de rug zijn. De pollen komen op een ongelukkig moment. Door de..


Lees verder 21 juli 2019   4 jaar oud
Hyalommateek Drenthe

In het Drentse Odoorn is naar alle waarschijnlijkheid een volwassen hyalommateek, een ‘reuzenteek’, gevonden op een IJslands paard. De teek is groot, heeft de karakteristieke gestreepte pootjes en beweegt zich snel voort. Het zou..


Lees verder 14 juli 2019   4 jaar oud
Screenshot Tekenradar.nl op 10 juli 2019

Het aantal tekenbeetmeldingen via Tekenradar.nl piekt voor het tweede jaar op rij vroeg. Begin juni was het aantal tekenbeetmeldingen per week nog 20 procent hoger dan gemiddeld, nu is dat gedaald tot minder dan de helft van het..


Lees verder 11 juli 2019   4 jaar oud

Archief