Natuurberichten

Uitgever: FLORON

FLORistisch Onderzoek Nederland (FLORON) is de soortenbeschermingsorganisatie die zich inzet voor verspreidingsonderzoek naar en bescherming van de wilde planten in Nederland. Samen met honderden vrijwilligers zetten wij de Nederlandse flora op de kaart.

Pagina 2 van 55 - 544 Resultaten

Amerikaanse droogbloem lead

In de Bredase wijk Geeren-Noord vonden floristen maar liefst vijf soorten droogbloemen, waaronder de uitheemse Zilver-, Amerikaanse en Sikkeldroogbloem. Hiermee staat Breda aan de wieg van een 'droogbloemenopmars' die de rest van..


Lees verder 26 januari 2024   4 mnd oud
Vrouwelijke bloeiwijze Hazelaar

Vorige week organiseerde FLORON de Eindejaars Plantenjacht voor het tiende jaar op rij. Plantenliefhebbers gingen tussen Eerste Kerstdag en 3 januari op zoek naar bloeiende planten. In totaal vonden zij 535 plantensoorten en..


Lees verder 9 januari 2024   4 mnd oud
De stuwwal van Nijmegen; ooit kwam Berghertshooi hier voor.

Onderzoek naar de historische groeiplaatsen van een plant geeft inzicht in de plaats in het landschap en het type vegetaties waarin de soort in het verleden groeide. Inzichten die bij hedendaagse soortbeschermingsprojecten van..


Lees verder 5 januari 2024   4 mnd oud
Madeliefje

Winterbloeiers zoeken in hartje winter, doe jij mee? Speur tussen Eerste Kerstdag en woensdag 3 januari naar bloeiende planten en geef jouw waarnemingen door aan FLORON. Je kunt er een uitje van maken voor het hele gezin. Welke..


Lees verder 25 december 2023   5 mnd oud
klein kruiskruid - primair

Klein kruiskruid is de absolute winnaar van de Eindejaars Plantenjacht van vorig jaar. Deze taaie winterbloeier trotseerde onder andere het Madeliefje en Straatgras. Wat maakt Klein kruiskruid een winnaar? En doe jij dit jaar mee..


Lees verder 11 december 2023   5 mnd oud
Duinvegetatie met rendiermossen

Peter Eenshuistra uit Venlo is specialist in paddenstoelen, mossen, korstmossen én planten en draagt al decennia bij aan onderzoek naar deze soortgroepen. Wie is Peter en waar komt zijn passie voor de Nederlandse flora vandaan?..


Lees verder 28 november 2023   5 mnd oud
Geschubde mannetjesvaren

Dit jaar, 2023, is hard op weg het natste jaar te worden sinds het begin van de metingen in 1906, zo meldt het KNMI. Er valt tegenwoordig gemiddeld twintig procent meer regen dan een eeuw geleden. Ook de winters zijn de afgelopen..


Lees verder 21 november 2023   6 mnd oud
Kastanjeboleet primair

Door klimaatdoelstellingen en de biodiversiteitscrisis staan bossen volop in de aandacht. Daarbij gaat het vaak om het aantal hectares bos. Maar bossen hebben ook een eigen flora en fauna met kenmerkende soorten. Kruiden, mossen..


Lees verder 14 november 2023   6 mnd oud

Analyse van bijna 15.000 Europese planten en dieren laat zien dat bijna één op de vijf daarvan met uitsterven bedreigd is. Voor planten (27%) en insecten (27%) is het percentage duidelijk hoger dan voor gewervelde dieren (18%)...


Lees verder 10 november 2023   6 mnd oud
Berghertshooi

Veel mensen zetten zich in voor Het Levend Archief, waarbij zaden van de allerkwetsbaarste planten van Nederland worden verzameld om de soorten in de toekomst veilig te stellen. Student Rick Goverde levert een belangrijke bijdrage..


Lees verder 1 november 2023   6 mnd oud

Archief