Natuurberichten

Uitgever: FLORON

FLORistisch Onderzoek Nederland (FLORON) is de soortenbeschermingsorganisatie die zich inzet voor verspreidingsonderzoek naar en bescherming van de wilde planten in Nederland. Samen met honderden vrijwilligers zetten wij de Nederlandse flora op de kaart.

Pagina 2 van 53 - 523 Resultaten

Pretpakket inzaai

In het vroege voorjaar vliegen de inzaaiacties je om de oren. Meer bloemen voor onze bijen! Heel goed bedoeld en superfijn dat zoveel mensen zich willen inzetten voor de Nederlandse biodiversiteit. Maar het inzaaien van bloemen in..


Lees verder 19 april 2023   5 mnd oud
Witte waterlelie

De Belgen hebben de klaproos, de Duitsers de korenbloem, de Oostenrijkers de eidelweiss en de Finnen het lelietje-van-de-dalen. Bijna elk Europees land heeft een nationale bloem. Behalve Nederland! Kortom, hoogste tijd om een..


Lees verder 16 april 2023   5 mnd oud

Zeven jaar na afronding van de herinrichting van de aan Nationaal Park De Biesbosch grenzende polder Noordwaard, hebben veel planten zich weten te vestigen in de afgegraven delen van dit gebied. Sommige plantensoorten blijken zich..


Lees verder 15 april 2023   5 mnd oud
Gewoon speenkruid

Het voorjaar is begonnen. Een van de eerste voorjaarsboden, het Gewoon speenkruid, staat momenteel in volle bloei. Met haar frisgroene, met gele ‘boterbloemen’ bespikkelde tapijten fleurt ze vochtige, voedselrijke bosbodems en..


Lees verder 4 april 2023   5 mnd oud
Akkergeelster

Akkergeelster is een zeldzame geelbloeiende voorjaarsbloeier met vaak eeuwenoude groeiplaatsen. Door knullig beheer of ondoordachte inrichtingsmaatregelen zijn de afgelopen decennia tientallen populaties verdwenen. Hoe kunnen we..


Lees verder 21 maart 2023   6 mnd oud
Schijnklimopereprijs

‘Let op de Schijnklimopereprijs’ luidde het artikel in voorjaar 2016 dat werd gepubliceerd op Nature Today. Nu, zeven jaar later, maken we de balans op: hoe staat het ervoor met de uit Zuid-Europa afkomstige Schijnklimopereprijs..


Lees verder 8 maart 2023   6 mnd oud
Grasland

Tussen 2014 en 2021 hebben agrariërs rondom de stad Utrecht de biodiversiteit in het landelijk gebied fors verbeterd. Vooral de oeverplanten floreren goed. “Je ziet buiten zichtbaar meer bloeiende boerensloten“, aldus de..


Lees verder 7 maart 2023   6 mnd oud
Maretak

Wie ’s winters naar Zuid-Limburg afreist en om zich heen kijkt, ziet het al snel zodra het landschap begint te glooien: de groene Maretakken in de verder kale toppen van Populieren en fruitbomen. De 'mistletoe' heeft vooral naam..


Lees verder 21 februari 2023   7 mnd oud
Orchidee

Leer wilde planten herkennen en determineren met de Basiscursus Flora van FLORON. Docent en topflorist Stef van Walsum leert je de beginselen van de floristiek en in korte tijd ben jij in staat om zelfstandig, of samen met andere..


Lees verder 7 februari 2023   7 mnd oud
Hazelaar

De Hazelaar is één van de meest algemene struiken in Nederland, maar dat maakt hem niet minder leuk! Het is zo’n beetje de eerste bloeiende plantensoort van het jaar die al voorzichtig het vroege voorjaar aankondigt. Wist je dat..


Lees verder 24 januari 2023   7 mnd oud

Archief