Natuurberichten

Uitgever: FLORON

FLORistisch Onderzoek Nederland (FLORON) is de soortenbeschermingsorganisatie die zich inzet voor verspreidingsonderzoek naar en bescherming van de wilde planten in Nederland. Samen met honderden vrijwilligers zetten wij de Nederlandse flora op de kaart.

Pagina 3 van 55 - 545 Resultaten

Berghertshooi

Veel mensen zetten zich in voor Het Levend Archief, waarbij zaden van de allerkwetsbaarste planten van Nederland worden verzameld om de soorten in de toekomst veilig te stellen. Student Rick Goverde levert een belangrijke bijdrage..


Lees verder 1 november 2023   7 mnd oud
Afghaanse duizendknoop

De Japanse, Sachalinse en Basterdduizendknoop hebben afgelopen decennia naam gemaakt als zeer vervelende, lastig te bestrijden invasieve exoten. Twee andere duizendknopen hebben hun intrede gemaakt. Hoe herken je de Afghaanse..


Lees verder 17 oktober 2023   8 mnd oud
herfstkleuren beuk - primair

Beuken kunnen jaarrond op waardering rekenen, maar de herfst spant toch echt de kroon. Knalgele, oranje en bruine bladeren sieren het bos en vele beukennootjes op de grond knerpen lekker onder je schoenen. Hoe alledaags de beuk..


Lees verder 16 oktober 2023   8 mnd oud
Wilde kardinaalsmuts

Met de felgekleurde vruchten is de Wilde kardinaalsmuts een ware snackbar voor vogels en insecten. Het is een bijzondere en veelzijdige struik. Ondanks zijn opvallende kleuren in het najaar wordt hij de rest van het jaar vaak over..


Lees verder 19 september 2023   9 mnd oud
Alsemambrosia, Morschpoort Leiden

Voer jij de vogels in je tuin? Let dan extra op Alsemambrosia. Deze hooikoortsplant komt in steeds meer particuliere tuinen voor en leidt tot een verlenging van het hooikoortsseizoen. Voor hooikoortspatiënten is dat dramatisch...


Lees verder 12 september 2023   9 mnd oud
boerenwormkruid - primair

Knalgele bloemen in een al dan niet verdorde berm: grote kans dat je Boerenwormkruid hebt gevonden. Deze toekomstbestendige plant ga je in de toekomst waarschijnlijk vaker zien, want in het sterk verdrogende en voedselrijke..


Lees verder 21 augustus 2023   9 mnd oud
Alsemambrosia (Ambrosia artemisiifolia)

De hooikoortsplant Alsemambrosia neemt nog steeds toe in Nederland. In 2022 was 60% van alle meldingen afkomstig uit particuliere tuinen. En dat is slecht nieuws voor iedereen die last heeft van hooikoorts, want deze plant bloeit..


Lees verder 1 augustus 2023   10 mnd oud
Erik-Jan Beenackers op pad voor het Levend Archief

Zaad verzamelen voor het Levend Archief – een zadenbank voor bedreigde soorten in Nederland – is een klus die nogal wat doorzettingsvermogen vraagt. Erik-Jan Beenackers uit Molenschot, vrijwilliger bij FLORON die regelmatig op pad..


Lees verder 26 juli 2023   10 mnd oud
Roodbont-heideuiltje

Onderzoek naar de verspreiding van Jakobskruiskruid in Nederland laat zien dat de soort sinds 1975 op bijna twee keer zoveel plekken voorkomt. Onder specifieke omstandigheden kan Jakobskruiskruid massaal voorkomen. Dit heeft..


Lees verder 4 juli 2023   11 mnd oud
Rhododendron Wageningen Belmonte 30-3-2019

Vlinderstruik, Pontische rododendron, Boomwurger en Trosbosbes. Prachtige struiken die gewoon in het tuincentrum te koop zijn, maar die ook te boek staan als invasieve exoot. Hoe kan je als tuineigenaar het onderscheid maken..


Lees verder 13 juni 2023   1 jaar oud

Archief