Natuurberichten

Uitgever: EIS Kenniscentrum Insecten

EIS Kenniscentrum Insecten brengt de Nederlandse insecten en andere ongewervelden in kaart.

Pagina 7 van 38 - 372 Resultaten

Uitgekweekt mannetje van Anastatus bifasciatus. De verlengde laatste drie segmenten van de antennen zijn specifiek voor de mannetjes

Het sluipwespje dat in 2021 is gevonden in de eitjes van de eikenprocessierups, is de bronswesp Anastatus bifasciatus. Deze natuurlijke vijand van de eikenprocessierups is voor het eerst in Nederland gevonden. De wespjes zijn..


Lees verder 30 juni 2022   1 jaar oud
Vliegend hert man in biotoop

Ieder jaar komen er meer waarnemingen van het vliegend hert binnen. Het verspreidingsbeeld lijkt zich voorzichtig aan steeds iets verder uit te breiden in de buurt van bekende plekken. Zou Neerlands grootste kever dan eindelijk in..


Lees verder 23 mei 2022   1 jaar oud
Bermen workshop

In mei 2022 kan je meedoen met één van de vier workshops over ecologisch bermbeheer in de provincie Noord-Brabant. In de workshops laten experts van verschillende kennisorganisaties praktijkvoorbeelden zien van verschillende types..


Lees verder 29 april 2022   1 jaar oud
Vrouwtje dageraadzandbij op het eiland Tiengemeten

De dageraadzandbij is een zeldzame bij die voor het eerst in 2014 in Nederland opdook, in Zuid-Limburg. In 2021 en 2022 is deze zeldzame bij op diverse plekken in de delta verschenen. Dit is een bijzondere ontwikkeling. Qua..


Lees verder 26 april 2022   1 jaar oud
De aardhommel (Bombus terrestris)

Bestuivers zoals bijen, zweefvliegen en vlinders zijn onmisbaar voor de natuur en onze landbouw. Zonder bestuivers ontstaat schade aan ecosystemen en loopt onze voedselveiligheid gevaar. In dit licht wijst een internationale groep..


Lees verder 13 april 2022   1 jaar oud
Grote fopwesp

In het bos op de Veluwe zijn de aantallen zweefvliegen en zweefvliegsoorten drastisch afgenomen in de afgelopen decennia. Vergeleken met veertig jaar geleden werden er in 2021 dagelijks gemiddeld 80 procent minder zweefvliegen..


Lees verder 12 april 2022   1 jaar oud
Decticus verrucivorus. Wrattenbijter

Op 1 en 2 april komen sprinkhaandeskundigen uit heel Europa bij elkaar bij Naturalis voor het derde Europese sprinkhanencongres. Nederland loopt voorop als het gaat om de studie en bescherming van deze bijzondere insectengroep. ..


Lees verder 30 maart 2022   1 jaar oud
Compilatie voor Insect van het Jaar 2022

Tot 9 april kan gestemd worden op vijf bijzondere Nederlandse insecten. Elk is geadopteerd door een bekende Nederlander die zijn of haar soort promoot. De organisatoren van Taxon Foundation hopen dat insecten zo meer bekendheid en..


Lees verder 28 maart 2022   2 jaar oud
weidehommel - primair

De koninginnen van de hommels zijn volop actief en worden veel gemeld op invoerportalen als Waarneming.nl en Telmee.nl. Met deze losse waarnemingen krijgen we informatie, bijvoorbeeld over vliegtijden en verspreiding, maar om..


Lees verder 28 maart 2022   2 jaar oud
JNM op groen dak

In het jaar 2021 vierde de jeugdvereniging voor natuurstudie JNM haar 75ste verjaardag met het thema ‘Nieuwe Natuur’. Waar de JNM normaal activiteiten organiseert in natuurgebieden, keek ze in 2021 met een andere blik, naar..


Lees verder 23 maart 2022   2 jaar oud

Archief