Natuurberichten

Uitgever: Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer beheert het groene erfgoed van Nederland; 273.000 hectare natuur die we beschermen, die je kunt beleven en die we samen met en voor anderen duurzaam benutten. Het zit in onze natuur.

Pagina 13 van 17 - 163 Resultaten

Voor het eerst in Nederland is onderzocht hoeveel grondwater de natuur nodig heeft. Uit onderzoek van Brabants Landschap, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de Brabantse Milieufederatie, uitgevoerd door Deltares, blijkt dat de..


Lees verder 1 november 2020   3 jaar oud
Bloemrijke dijk in de Ooijpolder

Hoe gaan we biodiversiteit beschermen? De visie van Chris van Leeuwen, de biodiversiteitspionier van de vorige eeuw en de grondlegger van het hedendaagse natuurbeheer geeft concrete handvatten. Op 10 september organiseert..


Lees verder 15 augustus 2020   3 jaar oud
stengel Rosa multiflora

Geregeld blijken exotische soorten, na een periode onder te radar te zijn gebleven, schijnbaar plotseling voor problemen te zorgen. Recent zijn er signalen dat Veelbloemige roos zich invasief begint te gedragen. Op verschillende..


Lees verder 28 juli 2020   3 jaar oud

Staatsbosbeheer maakt een podcastserie ‘Groene Oren’ waarin bijzondere dieren uit de Nederlandse natuur als ‘studiogast’ worden geïnterviewd over hun dagelijks leven. De tweede aflevering is gisteren online gekomen, waarin je..


Lees verder 24 juli 2020   3 jaar oud
Harlekijnorchissen

Slechts 66 hectare telt het Workumer Nijlân aan de voet van de Friese IJsselmeerdijk. Klein in oppervlakte, maar groot in het aantal Rodelijst-planten. Eén van deze soorten is de harlekijn, een orchidee. Dit voorjaar telde..


Lees verder 30 juni 2020   3 jaar oud
Ringslang2

De ringslang is met name in het zuidoostelijke deel van Friesland een redelijk algemene verschijning. In het noorden van de provincie lijkt de soort echter schaars. Om meer inzicht in de populatie te krijgen, is RAVON op zoek naar..


Lees verder 25 juni 2020   3 jaar oud
Visarend

Het gaat snel met de uitbreiding van het aantal broedparen van visarenden in Nederland. In de Biesbosch zaten dit jaar maar liefst drie paartjes op de eieren. De Biesbosch is momenteel het enige natuurgebied in Nederland waar..


Lees verder 12 juni 2020   3 jaar oud
Kamsalamander

Oude Willem ligt in het hart van het Drents-Friese Wold en is recentelijk veranderd van landbouwgebied in natuurgebied. Er zijn onder meer nieuwe poelen gegraven, met de hoop dat de kamsalamander zich er zou vestigen. Bij een..


Lees verder 19 mei 2020   3 jaar oud
Wild zwijn eet van een doodgereden edelhert. Ondertussen houdt een een wolf afstand en wacht netjes op de beurt. EENMALIG GEBRUIK

Op de Veluwe profiteren diverse aaseters van dode dieren in de natuur. Door de terugkeer van de wolf is sinds een jaar de Veluwse soortenrijkdom nóg completer geworden. Op wildcamera’s is goed te zien hoe deze predator weer zijn..


Lees verder 8 april 2020   4 jaar oud
Wolf opgedoken op de Zuid-Veluwe

De wolven laten zich steeds vaker zien op nieuwe plekken op de Veluwe. Verschillende wildcamera’s legden wolven vast: aan de oostkant van de Noord-Veluwe nabij Emst, op de Zuid-Veluwe en op de Noord-Veluwe nabij Heerde. Het laat..


Lees verder 3 april 2020   4 jaar oud

Archief