Natuurberichten

Uitgever: BLWG

Pagina 2 van 3 - 22 Resultaten

Phaeocalicium populneum - Populierenspijkertje

Al 150 jaar was er niets van het Populierenspijkertje in Nederland vernomen. In de eerste helft van de 19e eeuw verzamelde botanicus Frederik Splitgerber het enige exemplaar dat tot voor kort uit Nederland bekend was. De miniscule..


Lees verder 28 september 2018   4 jaar oud
Kennemerstrand

De afgelopen vijftig jaar heeft zich bij IJmuiden door kustaangroei een nieuwe duinvallei met ongekende botanische kwaliteit ontwikkeld. Moeraskartelblad, Stippelzegge, Vlozegge, Slanke gentiaan, Groenknolorchis en Honingorchis..


Lees verder 14 maart 2018   4 jaar oud
Begraafplaats

Op begraafplaatsen groeien vaak veel soorten korstmossen. Oude grafstenen, vrijstaande bomen en een voedselarme grond dragen bij aan de grote waarde van begraafplaatsen voor korstmossen. Recent zijn bijna alle begraafplaatsen op..


Lees verder 5 maart 2018   4 jaar oud
Ruig leermos (Peltigera praetextata) op een horizontale tak in het wilgenvloedbos Ottergriend in de Sliedrechtse Biesbosch (2017).

Bij een onderzoek in 2017 naar schorsbewonende slakken in de Biesbosch werden onverwacht twee zeldzame leermossen op wilgen gevonden. Leermossen zijn korstmossen met blauwalgen, die in Nederland op bomen uitermate schaars zijn. De..


Lees verder 11 februari 2018   4 jaar oud
Ruig pruikspijkertje

‘Dood hout leeft’ was tegen het eind van de twintigste eeuw een veel gehoorde kreet onder voorstanders van een meer natuurlijk bosbeheer. En ze werden op hun wenken bediend, zij het op veel plaatsen schoorvoetend. Dit natuurbeheer..


Lees verder 26 januari 2018   4 jaar oud
Huikjes met uitgroeiende jonge mosplanten

Bryologen van de BLWG en Naturalis hebben bij kweekproeven ontdekt dat Watervedermos over een unieke vorm van ongeslachtelijke voortplanting beschikt. Het voornamelijk onder water levende mos is in staat om vanuit de huikjes op de..


Lees verder 14 november 2017   5 jaar oud
Opening van de Van der Sande Lacostebrug

Op voorstel van BLWG-lid Henk Timmerman is onlangs een brug in park Frankendael in Amsterdam vernoemd naar bioloog C.M. van der Sande Lacoste (1815-1887). Hiermee eert de BLWG zijn diensten voor de studie van mossen en korstmossen..


Lees verder 15 mei 2017   5 jaar oud
Geel Schorpioenmos, Hamatocaulis vernicosus in de Meppelerdieplanden

Geel schorpioenmos, een bedreigde soort uit moerasgebieden, werd vanaf 1965 als uitgestorven beschouwd in Nederland. In 1991 werd hij echter voor het eerst weer aangetroffen in moerasgebied de Meppelerdieplanden, waar nu de..


Lees verder 4 november 2016   6 jaar oud
Dagpauwoog in gras

In de afgelopen zeven jaar is Natuurbericht.nl uitgegroeid tot een gerenommeerd platform waar biologen van meer dan 15 organisaties dagelijks berichten over actuele ontwikkelingen in de Nederlandse natuur publiceren. Natuurbericht..


Lees verder 26 november 2015   7 jaar oud
Gestekeld blaasjesmos

Op elf campings in Nederland is het uiterst zeldzame Gestekeld blaasjesmos aangetroffen. Dit mos lijst een voorkeur te hebben voor kale plekken in het grasveld waar het vorige seizoen caravans hebben gestaan. Mossenkenners staan..


Lees verder 17 mei 2015   7 jaar oud

Archief