Natuurberichten

Uitgever: Hortus botanicus Leiden

Pagina 2 van 16 - 160 Resultaten

Madeliefje heeft zelf een plekje gevonden in een kuip in de Leidse Hortus

Een eerbetoon aan onze nationale bloem: de Nederlandse botanische tuinen gaan waar mogelijk één van de madeliefjes in de tuinen van een heus collectiebordje voorzien. De eerste bordjes zijn inmiddels geplaatst. ..


Lees verder 5 mei 2024   2 mnd oud
Bostulp

Velden vol zilvergrijze blaadjes waar dauwdruppels als parels op blijven liggen. De spitse blaadjes van de bostulp staan dicht bij elkaar, als haren op een hond. Niet meer dan één blad uit elk bolletje – nergens een bloemsteel...


Lees verder 28 april 2024   2 mnd oud
Pinksterbloem en oranjetipje

Jubel op de fenolijn van Vroege Vogels: er zijn weer oranjetipjes! Ook Jan Jansen moet haast euforisch met z'n fototoestel rondgeslopen hebben in Hortus Nijmegen in een wolk van deze vlindertjes. Ik zocht ze vroeger bij de..


Lees verder 21 april 2024   2 mnd oud
Koningin van C. nicobarensis kruipt door een opening de H. papuanum-mierenplant in.

Na de zonnige dagen van de afgelopen weken knalde het blad uit de bomen. In de tuin scharrelden de mieren over de klinkers. Ze verslepen de zaadjes met mierenbroodjes van sneeuwklokje, viooltjes, de eerste zaadjes van de stinkende..


Lees verder 14 april 2024   3 mnd oud
Wilde kievietsbloem met markante tekening in de botanische tuin van Hortus Nijmegen

Pinksterbloem, fluitenkruid, paardenbloem, madeliefje én wilde kievitsbloem haalden de top vijf in de verkiezing van de nationale bloem. De eerste vier inclusief winnaar madeliefje zijn heel algemeen, de laatste lijkt een vreemde..


Lees verder 7 april 2024   3 mnd oud
Duinviooltje

Ach, viooltjes! Ze komen in alle kleuren en maten tevoorschijn. Tussen de tegels, als zaailingen uit tuinen en in plantenbakken. Ze begroeten je met een allervriendelijkst gezichtje. Hoe is het mogelijk dat het duinviooltje niet..


Lees verder 31 maart 2024   3 mnd oud
Gevlekte aronskelk

Een bijzondere dag voor de Nationale Bloem: vanmorgen wordt Vroege Vogels uitgezonden vanuit het Teylers Museum, waar het originele madeliefjeskunstwerk te zien is dat Esmée Winkel maakte. Even de radio aan dus, en daarna weer..


Lees verder 24 maart 2024   3 mnd oud
Ronde zonnedauw

Kinderen op bezoek in een botanische tuin hebben meestal een korte verlanglijst: ze willen de vleesetende planten zien. Die hanteren verschillende vangtechnieken: er zijn bekers, aanzuigers, klevers en klapvallen. Eén vleesetertje..


Lees verder 17 maart 2024   4 mnd oud
Bosanemoon

Veertig genomineerden telde de verkiezing van onze nationale bloem. De bosanemoon was geen winnaar, maar evengoed heeft de bloem een warm plekje in het hart van menig plantenliefhebber. Ooit lag ik in mijn jonge jaren op een mooie..


Lees verder 9 maart 2024   4 mnd oud
Eikenmos

Bij een inventarisatie in de Leidse Hortus werden maar liefst 111 soorten korstmossen geteld. Eén daarvan is het eikenmos. Dat blijkt over een onverwachte eigenschap te beschikken: het wordt gebruikt als geurstof in de..


Lees verder 3 maart 2024   4 mnd oud

Archief