Natuurberichten

Uitgever: Hortus botanicus Leiden

Pagina 3 van 16 - 160 Resultaten

Japanse duizendknoop

Japanse duizendknoop is tegenwoordig één van de meest gevreesde invasieve exoten, maar was ooit een gewenste tuinplant. De oorsprong van het 200-jarige bestaan van Japanse duizendknoop in Nederland is bij weinigen bekend. Hiervoor..


Lees verder 26 februari 2024   4 mnd oud
Gaai in Hortus Nijmegen

'Plant & insect' is in 2024 het thema van de samenwerkende botanische tuinen. Dan denkt u misschien alleen aan bestuivers, maar insecten zijn ook van belang als voedselbron voor allerlei vogels. De lente komt eraan, kijk mee met..


Lees verder 25 februari 2024   4 mnd oud
Slanke sleutelbloem

De slanke sleutelbloem was één van de kandidaten bij de verkiezing van onze nationale bloem, maar hij moest het madeliefje voor laten gaan. Misschien omdat we heel veel meer sleutelbloemen bij de bloemist en in de tuin zien dan in..


Lees verder 18 februari 2024   5 mnd oud
Stadsboom met korstmossen in Amsterdam

Je kunt nu zelf onderzoek doen naar de effecten van het warmere stadsklimaat op natuur in binnensteden. Dat kan door te kijken welke mossen en korstmossen op bomen in steden groeien. Tijdens een online lezing op 21 februari leggen..


Lees verder 12 februari 2024   5 mnd oud
Robertskruid

"Leigrijs kan de lente zijn, winterdag als appels blozen", dichtte Ida Gerhardt. De winterse luchten mogen soms rozerood kleuren, stoepplantje robertskruid vertoont zich alleen nog in de tint groen. De roze bloemen zijn er nog..


Lees verder 11 februari 2024   5 mnd oud
Vrouwtje hommel uit de Aardhommelgroep, op de achtergrond de Theetuin van de Hortus Nijmegen

Wie heeft het begin februari nog over goede voornemens? Wat ons betreft kan dat best. Zeker als het gaat om het jaarthema van de botanische tuinen: Plant & insect. De planten in die tuinen zijn er meestal niet vanzelf gekomen,..


Lees verder 4 februari 2024   5 mnd oud
Muurleeuwenbek

Wie heeft er met die gure wind en vastgevroren halfgesmolten sneeuw van de afgelopen weken op stoepplantjes gelet? Nu het weer zachter wordt zijn ze er volop. Vaak als kiemplantje of rozetje, klaar om in het vroege voorjaar hun..


Lees verder 28 januari 2024   5 mnd oud
Speenkruid op de stoep

Een leuke verrassing zo vroeg in het jaar: een buitententoonstelling met botanische kunst uit 2023 won de Joke 't Hart Prijs. Onder de titel 'Uitgelicht!' werden allerlei schaduwplanten afgebeeld door leden van de Vereniging van..


Lees verder 21 januari 2024   5 mnd oud
Meidoorn in de duinen bij Rockanje

Geniet bij uw wandelingen van het grillige silhouet van de meidoorn, en van de vogels die van de bessen genieten. Dat de struik of kleine boom nu niet bloeit, verraadt de naam al. Toch is er veel aan te beleven...


Lees verder 14 januari 2024   6 mnd oud
Jaarillustratie 2024 Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen - detail

De Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen kiest elk jaar een gezamenlijk thema. Voor 2024 is dat 'Plant & insect'. Door de grote variatie aan bloeiende planten vliegt en kruipt er in botanische tuinen van alles rond. Maak uw..


Lees verder 7 januari 2024   6 mnd oud

Archief