Natuurberichten

Uitgever: Hortus botanicus Leiden

Pagina 4 van 16 - 160 Resultaten

Onrijpe hazelaarkatjes met het laatste blad van het voorgaande jaar

De tiende Eindejaars Plantenjacht, georganiseerd door Floron, is in volle gang. Wie met de neus naar de grond loopt te tellen, mist misschien een algemene bloeier: de hazelaar. Vorig jaar eindigde deze windbloeier op de vijftiende..


Lees verder 31 december 2023   6 mnd oud
Tongvaren

De tongvaren is kansloos bij de Eindejaars Plantenjacht. Logisch: hij bloeit niet en mag dus niet worden meegeteld. Ook kanditatuur voor de 'nationale bloem' was uitgesloten. Toch zal elke plantenliefhebber een blij sprongetje..


Lees verder 24 december 2023   6 mnd oud
Paardenbloemen

Het jaar is bijna om en na de afgelopen druilerige weken bloeit er niet veel meer. Maar zodra het zonnetje schijnt staan er hier en daar paardenbloemen te stralen. Speur alvast in de buurt naar een goed rondje voor de..


Lees verder 17 december 2023   7 mnd oud
Peen

Op de lijst van veertig favorieten voor de titel ‘nationale bloem’ kwam wilde peen niet voor. Evengoed is het een mooie plant, die ook nu nog hier en daar in bloei te vinden is. Op een dag met rijp zijn de broze skeletjes van..


Lees verder 10 december 2023   7 mnd oud
Klimopblad

Zolang het weer zacht blijft, bloeit er nog aardig wat. Zodra het gaat vriezen verdwijnt er veel – we maken dat kantelpunt nu mee. Maar een plant waarop vogels en insecten altijd kunnen rekenen, is de klimop. Niet onomstreden,..


Lees verder 3 december 2023   7 mnd oud
Muurschotelkorst

Eigenlijk had ik het met u over het duinviooltje willen hebben, een van de veertig gegadigden voor de titel ‘nationale bloem'. Het zou tot diep in de herfst moeten bloeien, maar ik vind ze niet meer. Daarom een uitstapje naar de..


Lees verder 26 november 2023   7 mnd oud
Dotterbloem

Paardenbloem, melkdistel en andere bloeiende stoepplantjes begeleiden ons nog op een herfstige stadswandeling. Veel is uitgebloeid, maar een onverwachte nabloeier zorgt voor verrassingen en soms voor een verbaasd telefoontje naar..


Lees verder 19 november 2023   8 mnd oud
Fluitenkruid

Storm, regen en prachtige herfstkleuren van het blad dat nog niet van de bomen is gewaaid. De nodige stoepplantjes bloeien onverdroten voort, en er is meer: nabloei van planten die hun hoofdbloei in een ander seizoen hebben...


Lees verder 12 november 2023   8 mnd oud
Madeliefje

Vandaag is de laatste dag van de Nationale Klimaatweek. Doel was om zoveel mogelijk mensen te inspireren om zich in te zetten voor het klimaat. Veel partijen proberen kinderen te betrekken bij de activiteiten. Zo heeft WWF..


Lees verder 5 november 2023   8 mnd oud
Lamsoor

Op het lijstje wervende teksten voor de veertig genomineerden voor de Nationale Bloem bleef het plekje voor lamsoor ijselijk leeg. Misschien konden de auteurs niet kiezen: de vermeende eetbaarheid, de heerlijke honing;..


Lees verder 29 oktober 2023   8 mnd oud

Archief