Natuurberichten

Uitgever: Nederlandse Mycologische Vereniging

De Nederlandse Mycologische Vereniging heeft als doel de bevordering van de kennis van de mycologie (paddenstoelenkunde).

Pagina 2 van 65 - 647 Resultaten

bruinesuikerzwam

Willem Roos is nog niet lang lid van de Nederlandse Mycologische Vereniging, maar hij deed op een van zijn eerste excursies al een leuke vondst. In de duinen vond op een dood dennentakje trillende klontjes. Een trilzwam dus, en..


Lees verder 6 maart 2024   2 mnd oud

Vorig weekend waagden we het erop om tussen de buien door te kijken of er iets bijzonders te vinden was in het park in de buurt. De weken ervoor had het vrijwel onophoudelijk geregend waardoor de paden erg zompig waren. We..


Lees verder 1 maart 2024   2 mnd oud

Weerschijnzwammen zijn necrotrofe parasieten. Hun bestaan gaat ten koste van de gezondheid van levende bomen. Aan de onderzijde van de paddenstoelen bevinden zich gaatjes die al dan niet met een juiste lichtinval een weerschijn..


Lees verder 22 februari 2024   3 mnd oud

Juist door het huidige vochtige weertype en de hoge temperaturen is er van alles te vinden in uw eigen vertrouwde omgeving. Afgelopen zondag werden er een aantal interessante paddenstoelen aangetroffen op een recreatieterrein in..


Lees verder 17 februari 2024   3 mnd oud

Een wandeling in de buurt met een kleinkind in de kinderwagen bracht een paar interessante soorten zakjeszwammen aan het licht. Veel zakjeszwammen moeten microscopisch worden gedetermineerd. Dat komt omdat er soorten zijn die als..


Lees verder 9 februari 2024   3 mnd oud

Afgelopen week werden er in de duinen mooie Winterhoutzwammen aangetroffen op berkentakken die langs een pad op de grond lagen. Eindelijk weer eens paddenstoelen met steel en hoed, want het is niet dik gezaaid met..


Lees verder 2 februari 2024   3 mnd oud

De tegenwoordige zachte winters zijn ideaal voor het speuren naar misschien wat veronachtzaamde maar interessante paddenstoelensoorten. Allerlei houtzwammen en korstjes zijn nog in groten getale te vinden. Hoewel dit geen echte..


Lees verder 24 januari 2024   4 mnd oud

Er komen ook paddenstoelen in de winter voor, die niet per se tot de winterpaddenstoelen kunnen worden gerekend. Het zijn soorten die je net zo goed in oktober tegen zou kunnen komen. Een daarvan is het Gekraagd mosklokje dat..


Lees verder 14 januari 2024   4 mnd oud

Het afgelopen jaar was niet alleen het warmste jaar sinds de metingen van het KNMI, maar ook het meest stormachtige. Zomerstorm Poly behoorde zelfs tot de krachtigste in 50 jaar. De laatste storm van dit jaar had de naam Pia en..


Lees verder 3 januari 2024   4 mnd oud

Oude dijken afzoeken naar wasplaten in Noord-Holland blijkt een belangrijke bezigheid, gezien de bijzondere, uiterst zeldzame soorten die er kunnen worden aangetroffen. We hebben een internationale verantwoordelijkheid voor deze..


Lees verder 22 december 2023   5 mnd oud

Archief