Natuurberichten

Uitgever: Nederlandse Mycologische Vereniging

De Nederlandse Mycologische Vereniging heeft als doel de bevordering van de kennis van de mycologie (paddenstoelenkunde).

Pagina 2 van 63 - 624 Resultaten

Tijdens een excursie in het Heilooërbos tussen Alkmaar en Heiloo, probeerde men voorzichtig een Franjehoed uit de humus te trekken. Normaal is dat zo gebeurd, maar bij deze franjehoed niet. Uiteindelijk knapte de wortel af en werd..


Lees verder 5 oktober 2023   2 mnd oud

Het eiland Texel staat vooral bekend vanwege zijn bijzondere wasplaten. Veel paddenstoelenliefhebbers pakken eind oktober of begin november de boot naar het eiland om daar eens rond te neuzen. En inderdaad, in het poldertje Ceres..


Lees verder 1 oktober 2023   2 mnd oud

Oliebolzwammen komen meestal tevoorschijn op plaatsen waar brand heeft gewoed, maar niet alle waarnemingen zijn afkomstig van dergelijke locaties. Vorig weekend werden er mooie Oliebolzwammen in het Robbenoordbos aangetroffen op..


Lees verder 23 september 2023   2 mnd oud
Oranje populierboleet

Het heeft nu eindelijk eens serieus geregend en dat heeft in sommige delen van het land zelfs voor problemen gezorgd. In de duinen van Noord-Holland heeft het enkel geleid tot meer paddenstoelen, dus wat dat betreft mogen we in..


Lees verder 15 september 2023   2 mnd oud

Iedereen verwachtte veel paddenstoelen na de buien van vorige week.. Na een excursie met 28 deelnemers bleek het resultaat toch wat tegen te vallen, waarna sommigen besloten om op woensdag toch nog even in de duinen te gaan..


Lees verder 9 september 2023   2 mnd oud
zwavelmelkzwam - primair

Zwavelmelkzwam leeft in symbiose met volgroeide eiken op zandgrond. De soort heeft onder invloed van veranderende milieuomstandigheden zijn leefgebied aangepast van voedselarme eiken-berkenbossen naar lanen, parken en wegbermen...


Lees verder 4 september 2023   3 mnd oud

Maandag troffen we een houtzwam aan die zo erg spiegelde, dat je bij wijze van spreken je haar erin kon kammen. Als je zoiets opvallends tegenkomt, heb je kans te maken te hebben met de Harslakzwam of de Gesteelde lakzwam. In ons..


Lees verder 30 augustus 2023   3 mnd oud

De Slufter op Texel is een geliefd natuurgebied waar je altijd wel iets onverwachts tegenkomt. Wat paddenstoelen betreft zijn zilte gebieden echter niet de meest uitgelezen locaties. Heel verrassend was het dus dat we nog binnen..


Lees verder 23 augustus 2023   3 mnd oud

Afgelopen zondag was het prachtig fietsweer. Door geruchten over het verschijnen van vele boletensoorten besloten we een flinke fietstocht te maken naar in mijn ogen kansrijke locaties. De tocht naar een laan in Alkmaar eerder..


Lees verder 17 augustus 2023   3 mnd oud

De zomerstorm Poly heeft een maand geleden in diverse regio’s van ons land behoorlijk huis gehouden. De gevolgen hiervan zijn nu nog overal zichtbaar. De bosgrond is op veel plaatsen nog steeds bedekt met takken en bladeren. Waar..


Lees verder 9 augustus 2023   3 mnd oud

Archief