Natuurberichten

Uitgever: Nederlandse Mycologische Vereniging

De Nederlandse Mycologische Vereniging heeft als doel de bevordering van de kennis van de mycologie (paddenstoelenkunde).
Deel deze pagina

Pagina 3 van 57 - 566 Resultaten

Zoals iedereen wel is opgevallen, kwamen er de afgelopen week heel wat takken naar beneden, onder andere dankzij storm Dudley. Bij Marcel Groenendaal, in een wijk in Arnhem, zijn dat vooral lindentakken die hij de afgelopen twee..


Lees verder 23 februari 2022   7 mnd oud

De Blauwe korstzwam stond in 1989 nog aangegeven in de categorie 'Bedreigd' op de Rode Lijst. Tegenwoordig is hij minder zeldzaam en staat hij in de categorie 'Kwetsbaar'. Vooral de laatste vier jaar is de Blauwe korstzwam..


Lees verder 3 februari 2022   8 mnd oud

Eén keer per jaar worden vleermuisbunkers in de duinen gecontroleerd om te zien wat er aan vleermuizen en ander leven te vinden is. Vorige week waren de bunkers in de duinen van Egmond-Binnen aan de beurt. Groot was de verbazing..


Lees verder 27 januari 2022   8 mnd oud

Nu het kouder is buiten, kunnen we weer vele verschillende soorten trilzwammen aantreffen. Wie goed oplet, kan op de vruchtlichamen van de Eikentrilzwam en de Zwarte trilzwam vreemde vervormingen aantreffen. Deze worden mogelijk..


Lees verder 19 januari 2022   8 mnd oud

De nieuwjaarsbijeenkomst van de Nederlandse Mycologische Vereniging op 8 januari is ook dit jaar uitsluitend online te volgen. Het programma bestaat uit een ochtendsessie met lezingen over de paddenstoelenmeetnetten en..


Lees verder 5 januari 2022   9 mnd oud

Er is in ons land een paddenstoel die zacht uitgedrukt 'eigenzinnig reageert' op winterse buien: de Dennenslijmkop. Op deze winterse buien reageert het ondergronds mycelium juist door paddenstoelen te ontwikkelen. Voorwaarde is..


Lees verder 29 december 2021   9 mnd oud

Het paddenstoelenjaar is vreemd verlopen. Laat in het jaar kwamen er onverwachts toch nog flink wat paddenstoelen tevoorschijn. Er zaten soorten bij die normaal gesproken veel eerder in het jaar verschijnen. Daar komt nog bij dat..


Lees verder 22 december 2021   9 mnd oud

Tijdens een inventarisatie van de Anstelvallei te Kerkrade vond Alex König kleine roodbruine paddenstoeltjes op een vermolmde populierenstam. Dit bleek Omphalina discorosea te zijn. Het is een fraaie paddenstoel die, voor zover..


Lees verder 8 december 2021   9 mnd oud

In de evolutie zijn vele malen samenlevingsvormen van planten en schimmels ontstaan, die voor de plant gunstig of ongunstig kunnen zijn. Door het bestuderen van het erfelijk materiaal van schimmels en de expressie daarvan tijdens..


Lees verder 1 december 2021   10 mnd oud

Joke Gorter was degene die op woensdag 9 november de zeldzame Bisschopsmuts vond. Ze vond deze paddenstoel in het Melkvlak in de PWN-duinen van Bakkum. Het is de eerste keer dat de soort hier gevonden werd, en het betreft de..


Lees verder 17 november 2021   10 mnd oud

Archief