Natuurberichten

Uitgever: Nederlandse Mycologische Vereniging

De Nederlandse Mycologische Vereniging heeft als doel de bevordering van de kennis van de mycologie (paddenstoelenkunde).

Pagina 42 van 65 - 643 Resultaten

Cedergrondbekerzwam

Volgens de Verspreidingsatlas Paddenstoelen is de Cedergrondbekerzwam een zeldzame soort. Onderzoek in twee villawijken laat zien dat het voorkomen wellicht onderschat wordt. De Cedergrondbekerzwam vormt graag het gezelschap van..


Lees verder 13 maart 2014   10 jaar oud
Rode kelkzwam

Kelkzwammen behoren tot de bekendste winterpaddenstoelen vanwege hun bonte verschijning. In Europa komen vier soorten kelkzwammen voor, waarvan twee in Nederland, namelijk de Rode kelkzwam en de Krulhaarkelkzwam. Deze twee soorten..


Lees verder 5 maart 2014   10 jaar oud
Glimmerige voorjaarssatijnzwam

In zachte winters als deze kan al in januari de Glimmerige voorjaarssatijnzwam worden gevonden. Echter, wie vindt hem nog? De soort is de laatste jaren maar op een handjevol plaatsen in Nederland gevonden en ook in Europa is hij..


Lees verder 26 februari 2014   10 jaar oud
Kastanjeboleet

Recent is de nieuwe standaardlijst voor paddenstoelen gepresenteerd. In dit boek zijn alle op dit moment uit Nederland bekende en door de NMV geaccepteerde paddenstoelsoorten opgenomen met hun moderne naam en bijbehorende..


Lees verder 19 februari 2014   10 jaar oud

Afgelopen week is op een buitenplaats van Natuurmonumenten een uiterst zeldzame paddenstoel gevonden: het Kleverig lindenbekertje. Te midden van de blauwe reigerkolonie op buitenplaats Gooilust trof Fred van Klaveren,..


Lees verder 12 februari 2014   10 jaar oud
Zilverige satijnzwam. Entoloma saundersii

In het Streekbos in West-Friesland kwamen in januari een aantal forse paddenstoelen uit de vette klei tevoorschijn. Een opmerkzame wandelaar consulteerde een lid van de Mycologische Vereniging. Deze kwam tot de conclusie dat het..


Lees verder 5 februari 2014   10 jaar oud
Waaiertje

Tijdens een bezoek aan de Groene voet in Alkmaar werd op een op de grond liggend paaltje langs een pad het Waaiertje aangetroffen. Niets bijzonders eigenlijk, want het Waaiertje is in Nederland een algemeen voorkomende soort. Toch..


Lees verder 29 januari 2014   10 jaar oud
Winterdonsvoetje

Tijdens een zoektocht naar echte winterpaddenstoelen werden zwavelkopjes, donsvoetjes, bekerzwammen, inktzwammen en zelfs een knolamaniet gevonden. Deze paddenstoelen horen normaal gesproken thuis in de herfst, maar worden..


Lees verder 22 januari 2014   10 jaar oud
Geastrum saccatum. Viltige aardster

In het Noord-Hollands duinreservaat zijn de zeer zeldzame Viltige aardster en Grote vlierslippige aardster gevonden. Ze zijn beide landelijk maar van enkele groeiplaatsen bekend. De laatste tijd zijn op deze plek veel..


Lees verder 15 januari 2014   10 jaar oud
Granaatbloemwasplaat

Van een internationale lijst van bedreigde paddenstoelen komen tien soorten in Nederland voor. Deze zeldzame soorten kunnen beschouwd worden als de ambassadeurs van de terreinen waarin zij gevonden worden...


Lees verder 25 december 2013   10 jaar oud

Archief