Natuurberichten

Uitgever: Nederlandse Mycologische Vereniging

De Nederlandse Mycologische Vereniging heeft als doel de bevordering van de kennis van de mycologie (paddenstoelenkunde).

Pagina 8 van 65 - 647 Resultaten

In december zijn mycologen extra nieuwsgierig als zij een grote paddenstoel tegen komen. Vooral in december vraag je je af wat er zoal nog te vinden is, zeker onder de huidige winterse omstandigheden. Afgelopen weekend troffen we..


Lees verder 14 december 2022   1 jaar oud

Vogelveerzwammen kwam je enige decennia geleden niet elke dag tegen, integendeel. Dit jaar is dat wel degelijk het geval. De oorzaak is een toename van vogelkadavers, als gevolg van de nog steeds heersende vogelgriep. Zoals de..


Lees verder 7 december 2022   1 jaar oud

Elk jaar gaan we even kijken of er Rietmycena's te vinden zijn op een bekende locatie waar ze al jaren achtereen worden gevonden. Aangekomen bij de betreffende rietschoot proberen we dan een mycena te onderscheiden die diep in het..


Lees verder 30 november 2022   1 jaar oud

Afgelopen weekend heeft het een paar graden gevroren. Dat betekent voor de paddenstoelenliefhebbers onder ons dat ze moeten gaan letten op de Dennenslijmkop. Deze paddenstoel heeft namelijk een vorstprikkel nodig om tevoorschijn..


Lees verder 23 november 2022   1 jaar oud
Boletus aereus. Bronskleurig eekhoorntjesbrood

Ectomycorrhizavormers en strooiselafbrekers zijn paddenstoelen die van groot belang zijn voor de vitaliteit van bossen. Stikstofdepositie heeft op beide categorieën paddenstoelen een negatief effect. Doordat stikstof nog lange..


Lees verder 16 november 2022   1 jaar oud

De Nederlandse Mycologische Vereniging organiseert op maandag 7 november een online lezing over brandplekpaddenstoelen. Dit is een uiterst mysterieuze groep paddenstoelen die in grote getale kunnen verschijnen na een..


Lees verder 4 november 2022   1 jaar oud
Klaprooswasplaat

Graslanden zijn bij paddenstoelenliefhebbers zeer in de belangstelling. In Noord-Holland zijn het vooral oude dijken die stelselmatig afgezocht worden op zoek naar paddenstoelen. Veel dijken zijn nog nooit bekeken op het voorkomen..


Lees verder 2 november 2022   1 jaar oud

De stikstofproblemen ten spijt, zijn er gelukkig toch een paar, vaak kleine gebiedjes, waar de meer stikstofgevoelige soorten nog steeds kunnen worden gevonden. Zo’n gebiedje is de Baaknol, een duingebied in het noordwesten van de..


Lees verder 27 oktober 2022   1 jaar oud

De Vliegenzwam is gekozen tot 'Paddenstoel van het jaar 2022'. Op 21 september riepen we op om waarnemingen van de Vliegenzwam door te geven. Door de regenval vanaf eind september wordt de Vliegenzwam de laatste weken veel..


Lees verder 19 oktober 2022   1 jaar oud

Maandag 24 oktober organiseert de Nederlandse Mycologische Vereniging een online lezing waarin Thom Kuyper aan de hand van diverse vragen dieper zal ingaan op de effecten van stikstofdepositie op paddenstoelen en de betekenis..


Lees verder 18 oktober 2022   1 jaar oud

Archief