Natuurberichten

Uitgever: Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED)

Het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica – of kortweg IBED - van de Universiteit van Amsterdam is een onderzoeksinstituut waar ruim 150 onderzoekers hun expertise op het gebied van ecologie, evolutie, aardwetenschappen en milieukunde combineren om te begrijpen wat de drijvende krachten zijn achter de veranderingen die we in onze natuurlijke omgeving zien.

Pagina 2 van 3 - 30 Resultaten

Stuifkuil in grijs duin

In de duinen is de depositie van stikstof sinds het begin van de jaren negentig flink afgenomen. Dat heeft geleid tot minder hoge en minder dichte grasmatten in het duinlandschap. Goed nieuws, want de bodem krijgt nu meer zonlicht..


Lees verder 22 mei 2023   11 mnd oud
Chimpansee

Lang dachten biologen dat chimpansees hun nesten maar zelden op de grond bouwen. Nieuw onderzoek toont aan dat dit juist een belangrijke component is van het gedragsrepertoire van een ondersoort in Congo. Het onderzoek, waaraan..


Lees verder 31 maart 2023   1 jaar oud
Mauritius

Veel inheemse diersoorten die zaden van planten verspreiden op het eiland Mauritius, zijn gedurende de afgelopen eeuwen uitgestorven. In plaats van de iconische soorten als de dodo en reuzenschildpad, zijn niet-inheemse..


Lees verder 16 maart 2023   1 jaar oud
Amazoneregenwoud

De snelheid van ontbossing in de Amazone is groter dan altijd werd gedacht. Daardoor bestaat het risico dat een drempelwaarde wordt bereikt, waarna het ecosysteem onomkeerbaar verandert. En dat kan catastrofale gevolgen hebben..


Lees verder 15 februari 2023   1 jaar oud
De Maaij Bergeijk

Vier fundamentele processen die de biodiversiteit vormgeven, verklaren waarom bepaalde ecosystemen op land en in zoet water gevoeliger zijn voor menselijke invloeden zoals klimaatverandering en vernietiging van leefomgevingen...


Lees verder 31 januari 2023   1 jaar oud
Bonobo's, LuiKotale, RDC

Nieuw Nederlands onderzoek laat zien dat zowel bonobo’s als mensen meer geïnteresseerd zijn in foto’s van soortgenoten die emotie vertonen dan in neutrale foto’s. Maar terwijl bij mensen onze aandacht getrokken wordt door foto’s..


Lees verder 17 januari 2023   1 jaar oud
weerradar op Corfu, Griekenland

Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam hebben een model ontwikkeld waarmee nauwkeurig de actuele migratieroutes van trekvogels te voorspellen zijn. Dat biedt de mogelijkheid om op het juiste moment maatregelen te nemen..


Lees verder 7 december 2022   1 jaar oud
Bos in het Estische natuurgebied Meenikunno, dat behoort tot het Europese Natura 2000-netwerk

Geautomatiseerde technieken en remote sensing kunnen de monitoring van de biodiversiteit sterk verbeteren. Een nieuw Europees consortium van partners, onder wie onderzoekers van het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem..


Lees verder 11 oktober 2022   1 jaar oud
Proefopstelling met algen-consumerende mosselen nadat de mosselen psychofarmaceutica in hun cellen hebben opgenomen.

Meer dan een miljoen Nederlanders gebruiken medicijnen tegen geestesziekten zoals depressies en psychoses. Resten daarvan zijn in rioolwater te vinden. Na intensieve behandeling wordt ons rioolwater uiteindelijk geloosd in het..


Lees verder 28 september 2022   1 jaar oud
Screenshot from time-lapse of the Indo-Pacific sponge Chelonaplysilla sp. Credit: Daniel Stoupin (Current Biology Kornder et al.)

Sponzen behoren tot de oudste dieren op aarde en spelen een belangrijke rol in veel ecosystemen onder water. Uit een nieuwe studie van UvA-onderzoeker Niklas Kornder en collega’s blijkt dat sponzen 'niezen' om hun waterkanalen..


Lees verder 16 augustus 2022   1 jaar oud

Archief