Natuurberichten

Uitgever: SoortenNL

Pagina 6 van 20 - 195 Resultaten

stuifzand - primair

Gisteren heeft de meerderheid van de Europese Raad van Milieuministers ingestemd met de Europese Natuurherstelwet. Een coalitie van Nederlandse natuur- en milieuorganisaties is blij dat er weer een horde is genomen. "Nu een..


Lees verder 21 juni 2023   10 mnd oud
gewoon biggenkruid

De bloeitijd van Gewoon biggenkruid is nu op haar hoogtepunt. Veel insecten, zoogdieren, reptielen en vogels maken dankbaar gebruik van de goudgeel bloeiende bermen om de buik vol te eten en zich te verplaatsen tussen..


Lees verder 19 juni 2023   10 mnd oud
Utrechtse Heuvelrug

Op zondag 18 juni organiseert het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug in samenwerking met SoortenNL een gesprek met de streek, om met elkaar te verkennen wat er komt kijken bij het behouden en ontwikkelen van dit bijzondere gebied...


Lees verder 13 juni 2023   11 mnd oud
grote vos - primair5

Sombere berichten over de dagvlinders vorige week. Het gaat al lang niet goed, maar dit voorjaar zijn er nog opvallend minder vlinders dan de afgelopen jaren. Toch zijn er ook soorten die het goed doen en die toenemen. Een..


Lees verder 12 juni 2023   11 mnd oud
gewone schorpioenvlieg

Ze zien er vervaarlijk en spectaculair uit, die schorpioenvliegen. De kans is groot dat je er wel eens eentje gezien hebt, want ze komen algemeen voor in Nederland. Het zijn echter geen schorpioenen en ook geen vliegen! Wat zijn..


Lees verder 5 juni 2023   11 mnd oud
zonneklepjesmos primair

Steden brengen hun eigen milieu met zich mee. De bodem is meestal een dikke laag gesteente waardoor het er meer opwarmt dan in een groenere omgeving. Hoewel de stad vaak als een soort woestijn gezien kan worden, biedt het ook..


Lees verder 29 mei 2023   11 mnd oud
De rivier de Berkel bij Zutphen.

Nederlandse natuurgebieden staan zwaar onder druk, waardoor zelfs algemene soorten als het konijn en de egel in aantallen afnemen. Vanuit zowel de EU als de VN zijn doelstellingen opgesteld om biodiversiteitsverlies te stoppen en..


Lees verder 27 mei 2023   11 mnd oud
Knakaal - primair

Knakaal? Is dat een vissoort? Het is vooral de geuzennaam voor mechanisch beschadigde alen (en andere vissen) die langs de loop van de Waal in Nederland tot over de Duitse grens in de Rijn aanspoelen. De doodsoorzaak van deze..


Lees verder 22 mei 2023   11 mnd oud
Sleedoornsatijnzwam - primair

Veel paddenstoelen zijn herfstsoorten, maar voorjaarssatijnzwammen zijn echte lentesoorten. Ze zijn vooral in april en mei te vinden. De meeste groeien onder houtige roosachtigen, zoals meidoorn, appel, sleedoorn, kers of..


Lees verder 15 mei 2023   1 jaar oud
Gewone dwergvleermuis - primair

In Nederland komen maar liefst achttien soorten vleermuizen voor. Drie daarvan vallen binnen de groep dwergvleermuizen, namelijk de gewone, ruige en kleine dwergvleermuis. Een waarneming van een dwergvleermuis betreft in de meeste..


Lees verder 8 mei 2023   1 jaar oud

Archief