Natuurberichten

Categorie: Insecten

Pagina 10 van 144 - 1432 Resultaten

Verschillende soorten haften

Haften zijn heel bijzondere insecten. Ze worden ook wel eendagsvliegen genoemd, omdat de volwassen insecten maar kort leven. Het is de enige insectenorde waar de gevleugelde insecten nóg een keer vervellen. De mannetjes hebben..


Lees verder 23 augustus 2024   10 mnd oud
Er worden dit jaar opvallend weinig steenhommels geteld in het Meetnet Hommels.

De aantallen van de steenhommel zijn in 2024 veel lager dan in voorgaande jaren. Dit blijkt uit de resultaten van het Meetnet Hommels. Daarmee lijkt het een slecht jaar te worden voor deze algemeen voorkomende hommel. Mogelijk..


Lees verder 21 augustus 2024   10 mnd oud
Janouk en Bram op soorten safari

Natuur is overal, misschien wel dichterbij dan gedacht. Om kinderen hier bewust van te maken presenteert Het Klokhuis de SoortSafari: een app om planten en dieren te verzamelen, gewoon in de buurt. De app is mede mogelijk..


Lees verder 17 augustus 2024   10 mnd oud
Dwergjuffer

Elke twee weken portretteert Sander Turnhout een planten- of diersoort voor wie ‘het lot van de dodo’ dreigt. Deze keer: de dwergjuffer, een libellensoort waarvan we dachten dat die uit Nederland verdwenen was totdat een ‘blow-up’..


Lees verder 14 augustus 2024   10 mnd oud
Rozevleugel in groeve 't Rooth

Op 26 juli 2024 is een nieuwe populatie rozevleugels ontdekt in Groeve ’t Rooth in Zuid-Limburg. In 2019 werd deze sprinkhaan voor het eerst in Nederland waargenomen, maar sindsdien bleven vervolgwaarnemingen uit. Is nu de basis..


Lees verder 14 augustus 2024   10 mnd oud
De charismatische zandhommel is de panda van de Nederlandse delta. Deze werkster zit op rode ogentroost.

De ernstig bedreigde zandhommel bezoekt vooral klavers en distels, maar ook tal van andere planten. Dat blijkt uit de honderden waarnemingen die hommelliefhebber Gert Huijzers in de laatste jaren verzamelde. Rekening houden met de..


Lees verder 12 augustus 2024   10 mnd oud
Duitse wesp op blad.

Het gaat niet goed met de insecten, zo hebben we al meerdere keren kunnen lezen dit jaar. Bij de vlindertelling is er een erg laag aantal vlinders geteld. Hoe zit dat met wespen? Zijn er dit jaar ook zo weinig wespen? Met de..


Lees verder 10 augustus 2024   10 mnd oud
De meeste schildpadtorren zijn groen of bruin, maar de alantschildpator is rood met zwart. Ze leeft op heelblaadjes

Schildpadtorren behoren tot de guitigste insecten. Het halsschild bedekt de hele kop en van onder hun platte pet kijken ze een beetje nerveus de wereld in. Ze bewegen snel met hun antennes en bij gevaar drukken ze hun schild op de..


Lees verder 5 augustus 2024   11 mnd oud
Zoethout in de Leidse Hortus

Op het lijstje smaken waar Nederlanders in het buitenland naar kunnen verlangen, staat drop vaak bovenaan. Er zijn meer landen waar mensen graag een dropje wegsnoepen, maar je vindt het lang niet overal. De plant die aan de basis..


Lees verder 4 augustus 2024   11 mnd oud
Spaanse vlag op struikheide

Geen enkele plant heeft zoveel betekend voor de vorming van het Europese landschap als struikhei. Maandenlang mag de heide er ogenschijnlijk stil en somber bij liggen, maar als eind juli struikhei begint te bloeien, komt een..


Lees verder 21 juli 2024   11 mnd oud

Archief