Natuurberichten

Categorie: Insecten

Pagina 10 van 142 - 1416 Resultaten

Een gewone langhoornbij doet zich te goed aan nectar.

Het ging al slecht met de bestuivende insecten zoals hommels, bijen en vlinders, maar dit jaar ziet het er nog somberder uit. “We zien bijna geen hommel of wilde bij meer”, zegt Staatsbosbeheer-boswachter Thomas van der Es op..


Lees verder 5 juli 2024   10 mnd oud
Moerasandijvie in Polen

Even een rondje met de kano om een verse foto van moerasandijvie te maken, was het plan. Maar mooi niet, geen enkel exemplaar gevonden. Moerasandijvie komt en gaat. Misschien komt het door z’n soms massale voorkomen dat je deze..


Lees verder 30 juni 2024   10 mnd oud
Soldaat van de Pacifische nathouttermiet

De aanwezigheid van een eerste termietensoort in Nederland is nog maar net gemeld, of we kunnen al een tweede soort bijschrijven. In Rotterdam is in 2021 een kolonie van de Pacifische nathouttermiet ontdekt. Onderzoek heeft nu..


Lees verder 28 juni 2024   10 mnd oud
Bijenorchis

De bijenorchis stond bovenaan op de lijst van kandidaten voor de Nationale Bloem. Maar om de top-vijf te bereiken is de plant vermoedelijk nog altijd niet algemeen genoeg. Een ontmoeting met een exotische schoonheid. ..


Lees verder 23 juni 2024   10 mnd oud
Maasdijk

Zomaar een eenvoudige dijk. Je bent er al vele malen langsgekomen en hebt er nooit aandacht aan besteed. Maar als je er even rondneust kom je tot je verbazing allerlei planten en dieren tegen die je nooit eerder zag. En dat gewoon..


Lees verder 22 juni 2024   10 mnd oud
Een van de vier zeer grote sluipwespen die voorkomt op het Landgoed Wellenseind, Megarhyssa vagatoria

In het weekend van 14 tot en met 16 juni 2024 werd op het Brabantse landgoed Wellenseind een biodiversiteitsweekend gehouden. Tijdens het weekend hielpen meer dan vijftig natuurkenners mee om de biodiversiteit van het landgoed..


Lees verder 21 juni 2024   10 mnd oud
afstervend en dood beukenhout

Meer diversiteit in de structuur van de boom- en struiklaag, een toename van afstervend en dood hout, meer soorten mieren en bijzondere doodhoutkevers, en een hogere dichtheid van karakteristieke broedvogels. Dat is de opbrengst..


Lees verder 18 juni 2024   10 mnd oud
Klokjesdikpoot

Het gaat niet goed met vlinders en wilde bijen. Dit roept de vraag op hoe we ze kunnen helpen. Waardplanten zijn alles in één: voedsel, schuilplek en kraamkamer! Dat maakt ze van onschatbare waarde. In Overijssel is daarom de..


Lees verder 17 juni 2024   10 mnd oud
Vrouwtje meerjarige groefbij uit Alphen aan den Rijn

Een bosje in een veenweidegebied en museumpark Archeon. Hier werd de meerjarige groefbij voor het eerst in Nederland ontdekt. Geen typische plekken voor deze zuidelijke bijensoort, die van droogte en warmte houdt. Toch is te..


Lees verder 17 juni 2024   10 mnd oud
Roggelelie

Veertig planten waren genomineerd voor de verkiezing voor de nationale bloem. Dat de roggelelie geen winnaar werd, is niet verwonderlijk: die is superzeldzaam. Je ziet hem vaker op oude schilderijen dan in het wild, tenzij je in..


Lees verder 16 juni 2024   10 mnd oud

Archief