Natuurberichten

Categorie: Insecten

Pagina 13 van 142 - 1416 Resultaten

Kroondak van eikenbos in avondlicht

Veel insectensoorten die recent sterk zijn afgenomen, zijn voor hun voedsel afhankelijk van bladluizen. In natuurgebieden staan bladluispopulaties mogelijk onder druk van stikstofdepositie en pesticiden, wat een deel van de..


Lees verder 24 april 2024   1 jaar oud
Aardhommelgroep

Nederland verliest plantensoorten die afhankelijk zijn van bestuiving door insecten. Milieuwetenschapper Kaixuan Pan toont dat aan na een analyse van 87 jaar aan metingen van meer dan 365.000 locaties. Het nieuws is verontrustend..


Lees verder 23 april 2024   1 jaar oud
Een vrouwtje van de gewone slijkvlieg zet eitjes af op de vegetatie.

Een opvallende verschijning in april in de buurt van water zijn tientallen slijkvliegen, ook bekend als elzenvliegen, die traag rondvliegen rond elzen, wilgen en andere struwelen. Er zijn drie soorten slijkvliegen vastgesteld in..


Lees verder 22 april 2024   1 jaar oud
Vrouwtjesteek

Het aantal tekenbeten stijgt nu duidelijk. Een mooi moment om terug te blikken op 2023. Drenthe had veruit de meeste gemelde tekenbeten per 100 duizend inwoners op Tekenradar.nl. Vanuit Gelderland werd het hoogste absolute aantal..


Lees verder 22 april 2024   1 jaar oud
Pinksterbloem en oranjetipje

Jubel op de fenolijn van Vroege Vogels: er zijn weer oranjetipjes! Ook Jan Jansen moet haast euforisch met z'n fototoestel rondgeslopen hebben in Hortus Nijmegen in een wolk van deze vlindertjes. Ik zocht ze vroeger bij de..


Lees verder 21 april 2024   1 jaar oud
De hommelbijvlieg heeft kenmerkend gekleurde beharing en is daarmee een van gemakkelijkst te herkennen bijvliegen.

Vanaf april zijn ze weer volop aanwezig in je tuin of op je balkon: de bijvliegen van het geslacht Eristalis. Door hun vaak geel-zwarte kleur en beharing kunnen deze zweefvliegen door zowel dieren als mensen verward worden met..


Lees verder 20 april 2024   1 jaar oud
Bombus vestalis. Grote koekoekshommel, man

Behalve de welbekende ‘gekweekte’ honingbijen komen in Nederland meer dan 350 soorten wilde bijen voor. Zeker de helft daarvan wordt bedreigd door gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Sommige soorten zijn zelfs al verdwenen...


Lees verder 20 april 2024   1 jaar oud
De bloemrijke oevers van sloten in agrarisch gebied kunnen een belangrijke bron van voedsel zijn voor wilde bestuivers.

Bestuivende insecten staan onder druk. Onder andere door gebrek aan voedsel en voedselconcurrentie. In landbouwgebieden helpt de slimme inzet van landschapselementen, zoals akkerranden, bomenrijen, sloten en heggen. Maar wat maakt..


Lees verder 20 april 2024   1 jaar oud
De zwarsprietwimperzweefvlieg (Dasysyrphus pinastri) is een soort waarvan de larven leven van bladluizen.

Het aantal soorten zweefvliegen dat uit ons land verdwijnt, was de afgelopen dertig jaar veel hoger dan daarvoor. Er is een scherpe trendbreuk begin jaren 90, wat samenvalt met de grootschalige introductie van insecticiden als..


Lees verder 16 april 2024   1 jaar oud
Teunisbloem in berm - primair

De eerste bloemen beginnen te bloeien in bermen en er komst steeds meer kleur in, totdat straks de maaimachines langskomen en alles weer kaal maken. Veel mensen worden daar verdrietig en boos van. Toch is maaien nodig en gelukkig..


Lees verder 15 april 2024   1 jaar oud

Archief