Natuurberichten

Categorie: Insecten

Pagina 5 van 144 - 1432 Resultaten

In de afgelopen dertig jaar is driekwart van de insecten verdwenen, blijkt uit diverse wetenschappelijke studies. Om de afname tegen te gaan, werken wetenschappers uit dertien landen samen aan een nieuwe aanpak. Anders dan bij..


Lees verder 10 februari 2025   4 mnd oud
BAM akker - primair

Op de Zuid-Hollandse Eilanden zijn sinds 2024 innovatieve ‘Biodiverse Akker Mozaïek’-akkers en graanpercelen met ‘klaveronderzaai’ te vinden. Beide maatregelen bieden op het gehele perceel meer ruimte aan akkernatuur, op zo’n..


Lees verder 3 februari 2025   5 mnd oud
Koningin van de aardhommel-groep fouragerend op mahonie.

De meeste hommelkoninginnen zitten op een rustig donker plekje om de winter door te komen. Toch worden er ook in de winter nog wel hommels gezien, zij het in erg lage aantallen. Met name hommels van de aardhommelgroep kunnen ook..


Lees verder 27 januari 2025   5 mnd oud
Insecten

Om insecten en hun belang op een positieve manier onder de aandacht te brengen, wordt in 2025 voor de vierde keer de verkiezing Insect van het Jaar georganiseerd. In maart mag heel Nederland stemmen op een shortlist van vijf..


Lees verder 24 januari 2025   5 mnd oud

Wilde bijen hebben gevarieerd voedsel nodig en een plekje om te nestelen. Dat lijkt niet veel gevraagd, maar toch hebben de bijen het moeilijk. Daarom steunt de organisatie Bijenlandschap West-Brabant de wilde bij. Na zes jaar en..


Lees verder 24 januari 2025   5 mnd oud
atalanta op klimop - primair

Klimop is een belangrijke plant voor vlinders en andere insecten. Hij bloeit laat, als veel andere planten al zijn uitgebloeid, en kan enorm rijk bloeien. Insecten hebben klimop nodig, maar ook andersom geldt dat. Insecten zijn..


Lees verder 6 januari 2025   5 mnd oud
duinparelmoervlinder - primair

Het nieuwe jaar is begonnen en er zullen nog niet veel vlinders en libellen worden gezien, behalve misschien wat overwinterende dagpauwogen of winterjuffers. Op de eerste mooie voorjaarsdagen, en die kunnen ook al in januari zijn,..


Lees verder 1 januari 2025   6 mnd oud
Het kenmerkende masker van dit mannetje gewone maskerbij is goed te zien.

Maskerbijen zijn kleine, zwarte, weinig behaarde bijtjes, die vaak opvallen door hun witte of gele gezichtstekening: het zogenaamde masker. Twee zeldzame soorten, de gestippelde maskerbij en de kleine lookmaskerbij, worden..


Lees verder 30 december 2024   6 mnd oud
wild van vlinders - primair

Hoefdieren gebruiken het landschap voedselgestuurd. Wat voor rol heeft dat voor verschillende insectenstadia? Welke rol spelen predatoren hier (mogelijk) in? Welke rol heeft een omnivoor als het wilde zwijn? Om deze en nog meer..


Lees verder 23 december 2024   6 mnd oud
Soldaat van de Atlantische grondtermiet

Door DNA-onderzoek is dit jaar vastgesteld dat de Atlantische grondtermiet drie kolonies heeft in Nederland. Op deze locaties is schade aan woningen gemeld en zijn ook bruidsvluchten waargenomen, waarbij de termieten zich vliegend..


Lees verder 21 december 2024   6 mnd oud

Archief