Natuurberichten
Categorie: Insecten
Pagina 7 van 144 - 1432 Resultaten

Biodiversiteit en landbouw gaan niet altijd vanzelfsprekend samen, zo ook in de bollenteelt. Daar wil Living Lab B7 verandering in brengen. In een samenwerking tussen kennisinstellingen en lokale partijen werken zij aan het..

De provincie Utrecht is een wilde bijensoort rijker! Nadat ereprijsdwergwespbij in 2019 voor het eerst in Belgisch en Nederlands Limburg werd gesignaleerd, heeft de soort nu ook Midden-Nederland bereikt. Tijdens de inventarisatie..

Vlinderexperts van Naturalis hebben een vlindersoort vernoemd naar de vorig jaar overleden Naturalis-medewerker Maartje Kijne. Cyme maartjekijneae is een unieke en kleurrijke mot die voorkomt op Nieuw-Guinea...

Zeven jaar monitoring in het Zuid-Limburgse Geuldal toont dramatisch lage aantallen hommels in 2024. Voor solitair levende wilde bijen was dit jaar juist vrij gemiddeld. Het slechte weer in de lente, vlak nadat de..

We kennen allemaal de limonadewesp die graag een hapje met je mee eet als je in de nazomer op een terras zit. Maar wist je dat er veel meer wespensoorten zijn? Bijvoorbeeld de knoopwespen van het geslacht Cerceris: opvallende..

Nederland kent 330.000 kilometer aan sloten en 6.500 kilometer aan vaarten en kanalen. Een fors areaal dat niet alleen door mensen wordt gebruikt, maar ook leefgebied vormt van talloze dier- en plantensoorten. Dat brengt..
De veldkrekel is dit jaar uitgeroepen tot insect van het jaar, maar de soort neemt in Nederland af. Vermoed werd dat toegenomen stikstof een deel van de oorzaak was, maar dit was nog nooit onderzocht. Nu bevestigen onderzoekers..
Na 70 jaar is de late naaldsteenvlieg herontdekt in Nederland, langs de rivier de Geul in Zuid-Limburg. De afgelopen jaren was er al een aantal mogelijke waarnemingen, maar afgelopen september werd het dan eindelijk bevestigd. Wat..

De bosglimmer: een klein, zwartachtig zweefvliegje dat nu uit twee sterk op elkaar lijkende soorten blijkt te bestaan. Dat klinkt als een onderwerp voor wereldvreemde nerds die niets beters te doen hebben. Maar hoe zit het..

Elke twee weken portretteert Sander Turnhout een planten- of diersoort waarvoor ‘het lot van de dodo’ dreigt. Nu: de Friese bijvlieg, een zweefvlieg die met ecologische imitatie de roofdieren te slim af is, maar – net als andere..