Natuurberichten

Categorie: Insecten

Pagina 9 van 142 - 1416 Resultaten

Duitse wesp op blad.

Het gaat niet goed met de insecten, zo hebben we al meerdere keren kunnen lezen dit jaar. Bij de vlindertelling is er een erg laag aantal vlinders geteld. Hoe zit dat met wespen? Zijn er dit jaar ook zo weinig wespen? Met de..


Lees verder 10 augustus 2024   9 mnd oud
De meeste schildpadtorren zijn groen of bruin, maar de alantschildpator is rood met zwart. Ze leeft op heelblaadjes

Schildpadtorren behoren tot de guitigste insecten. Het halsschild bedekt de hele kop en van onder hun platte pet kijken ze een beetje nerveus de wereld in. Ze bewegen snel met hun antennes en bij gevaar drukken ze hun schild op de..


Lees verder 5 augustus 2024   9 mnd oud
Zoethout in de Leidse Hortus

Op het lijstje smaken waar Nederlanders in het buitenland naar kunnen verlangen, staat drop vaak bovenaan. Er zijn meer landen waar mensen graag een dropje wegsnoepen, maar je vindt het lang niet overal. De plant die aan de basis..


Lees verder 4 augustus 2024   9 mnd oud
Spaanse vlag op struikheide

Geen enkele plant heeft zoveel betekend voor de vorming van het Europese landschap als struikhei. Maandenlang mag de heide er ogenschijnlijk stil en somber bij liggen, maar als eind juli struikhei begint te bloeien, komt een..


Lees verder 21 juli 2024   9 mnd oud
Veenbesparelmoervlinder

Hoge stikstofdepositie en bodemverzuring veranderen de bodemchemie en daarmee ook de kwaliteit van planten. Metingen op een gradiënt van hoge naar lage stikstofdepositie – van Nederland tot en met Zweden – moeten laten zien..


Lees verder 16 juli 2024   9 mnd oud
Nachtvlinders als klein avondrood kunnen belangrijke bestuivers van bloemplanten zijn.

Verwildering of ‘rewilding’ als strategie voor natuurbescherming wint aan populariteit. Het bevorderen van natuurlijke processen staat centraal. Wat dat oplevert aan biodiversiteit blijft vaak beperkt tot grote zoogdieren en..


Lees verder 15 juli 2024   10 mnd oud
Honingbij met bloeiende wilg

In de zomer plaatsen imkers grote aantallen honingbijkasten rond de Biesbosch om te profiteren van de massadracht van reuzenbalsemien. Hierbij wordt vaak aangenomen dat de grote aantallen honingbijen geen probleem vormen voor..


Lees verder 12 juli 2024   10 mnd oud
Tekenbeet

De recente warme droge week zorgde voor een flinke toename in het aantal tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl. Het percentage van de mensen die wekelijks aangeven of ze wel of niet gebeten zijn steeg naar 24 procent. De grote..


Lees verder 8 juli 2024   10 mnd oud
Groot koolwitje op beemdkroon in Hortus Nijmegen

Beemdkroon of knautia was van de veertig kandidaten voor de verkiezing van de Nationale Bloem, maar beemdkroon haalde de top-vijf niet. Toch is het een graag, en steeds vaker, geziene plant. Wonderlijk: de plant behoort tot de..


Lees verder 7 juli 2024   10 mnd oud
Locomotiefje (Chorthippus apricarius)

Voor bijna vijfhonderd Europese sprinkhaansoorten zijn geluidsopnamen beschikbaar gemaakt op de website xeno-canto. Onderzoekers en natuurliefhebbers uit heel Europa kunnen daarvan gebruik maken bij het op naam brengen van..


Lees verder 6 juli 2024   10 mnd oud

Archief