Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 51 van 208 - 2075 Resultaten

Bloei vlier

Van veel planten en dieren in ons land wordt weer het uiterste gevergd. De zeer hoge temperaturen in combinatie met de zeer droge omstandigheden hebben op allerlei manieren invloed op hun overlevings- en voortplantingskansen. We..


Lees verder 15 mei 2022   3 jaar oud
Hondsdraf

Wat is dat toch met blauwe bloemen? Mensen met een hekel aan de kleur blauw zijn zeer zeldzaam. Blauw verfrist, straalt rust en onschuld uit. Hemelsblauw, azuurblauw, koningsblauw; ze zijn allemaal even mooi. Hondsdraf kleurde de..


Lees verder 14 mei 2022   3 jaar oud
De kans op vestiging van zaailingen op wadplaten wordt bepaald door de fluctuaties van de bodem waarop de plant wortelt.

De zomers worden gemiddeld heter, buien worden steviger en de zeespiegel komt steeds iets hoger. “Maar het zijn niet alleen die veranderende gemiddelden die bepalen of een organisme zich ergens kan vestigen of niet. Het gaat vaak..


Lees verder 13 mei 2022   3 jaar oud
Fluitenkruid

Stikstof is een belangrijke voedingsstof voor planten. De hoeveelheid stikstof die lokaal beschikbaar is heeft een groot effect op de planten die je tegenkomt. De hogere zandgronden, zoals in het noordoosten van Nederland, zijn..


Lees verder 10 mei 2022   3 jaar oud
Heermoes

Tot en met 20 mei is in de Oude UB in Leiden op werkdagen het mooie portret dat Jan van Schooten van heermoes maakte nog te bewonderen. Het is misschien wel het beste voorbeeld van hoe een weinig geliefde plant toch erg mooi is...


Lees verder 8 mei 2022   3 jaar oud
duingebied Hollandse Duinen

De snelle verspreiding van invasieve exoten vormt een bedreiging voor een van ons meest unieke en kenmerkende landschap: de Nederlandse duinen. Zo ook in het natuurgebied Hollands Duin, waar de giftige klimplant zwarte engbloem..


Lees verder 7 mei 2022   3 jaar oud
Grootbloemig vetblad

In Friesland zijn afgelopen jaar drie in natuurgebieden aangeplante populaties gevonden van de West-Europese look-a-like van het zeldzame Vetblad, met grotere bloemen. Hoewel deze soort vooralsnog geen problemen veroorzaakt in..


Lees verder 4 mei 2022   3 jaar oud
Sleutelbloemen (i)

Sleutelbloemen vertellen ons hoe de natuur in graslanden ervoor staat. Daarvoor hoef je alleen maar in de bloemen te kijken. Vorig jaar zijn er in heel Europa bijna 400.000 bloemen gecheckt. Ook dit voorjaar kunnen..


Lees verder 4 mei 2022   3 jaar oud
Witte winterpostelein

Nee, winterpostelein is geen in de winter groeiende postelein. Het is een aparte soort. Wel is hij net als de andere postelein ooit ingevoerd als eetbare plant en verwilderd. En nieuwkomer roze winterpostelein is geen..


Lees verder 1 mei 2022   3 jaar oud
geschubde mannetjesvaren

Het monitoringseizoen is weer gestart. Ecologen, biologen en vrijwilligers uit het hele land trekken de anti-tekenkleding aan en gaan op pad. Zo ook de ecologen van de Bosgroepen. Van vegetatiekartering tot broedvogelmonitoring;..


Lees verder 28 april 2022   3 jaar oud

Archief