Natuurberichten

Dossier: Vissen

Pagina 1 van 64 - 640 Resultaten

eDNA-materiaal verzamelen in windparken

Nieuw onderzoek van Wageningen University & Research laat zien dat windparken op zee niet alleen energie opwekken, maar ook een rol kunnen spelen in het beschermen van zeeleven. In en rondom Nederlandse windparken werden meerdere..


Lees verder 9 mei 2025   4 uur oud
De nieuwe haaiensoort zou geleefd hebben in de warme tropische wateren die uiteindelijk delen van het Verenigd Koninkrijk zouden vormen

Ruim 70 miljoen jaar geleden zwom een voorheen onbekende haaiensoort rond het huidige Verenigd Koninkrijk. Middels CT-scans hebben Naturalis-onderzoekers Richard Dearden en Martin Rücklin en hun internationale team de soort..


Lees verder 3 mei 2025   6 dgn oud
Maryann op de boot. (eenmalig exclusief wmr)

Harde structuren in de Waddenzee hebben een grote aantrekkingskracht op vissen, of het nou natuurlijke oesterbanken zijn of kunstriffen. Dat blijkt uit onderzoek met een veelbelovende nieuwe methode: onderwatermicrofoons...


Lees verder 15 april 2025   3 wkn oud
ENG: Researcher Hannah Charan-Dixon with her team at work in the salt marshes. NL: Onderzoekster Hannah Charan-Dixon met haar team aan het werk in de kwelders.

Vijf jaar lang hebben meer dan twintig onderzoekers nieuwe ecologische kennis verworven over de onderwaternatuur van de Waddenzee, een vaak onderbelicht maar belangrijk onderdeel van dit ecosysteem. De projecten Waddenmozaïek en..


Lees verder 11 april 2025   4 wkn oud
Grote modderkruiper - primair

De grote modderkruiper dreigde in Vlaanderen te verdwijnen. Door een uniek internationaal kweekprogramma, waarbij gezonde Nederlandse modderkruipers werden ingezet om de Vlaamse populaties genetisch te versterken, gloort er nu..


Lees verder 9 april 2025   1 maand oud

Vanaf 31 maart start Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland met een nieuwe podcast: 'Schubben & Slijm'. In deze tweewekelijkse podcast vraagt presentator Maarten Bruns gasten de schubben van het lijf over onze prachtige..


Lees verder 31 maart 2025   1 maand oud
Studenten leggen vissenbossen aan

In 2024 startte het project 'Handen uit de mouwen voor onderwaterbiodiversiteit en natuurbeleving'. Vrijwilligers en studenten leggen hiervoor kleinschalige onderwaterstructuren aan om de biodiversiteit te versterken, vissen..


Lees verder 22 maart 2025   1 maand oud
promovenda Jena Edwards (eenmalig exclusief wmr)

Grote vissoorten die in de zomer in de Waddenzee leven, blijken ’s winters een flinke reis te maken. Dat ontdekte promovenda Jena Edwards door de vissen een zender te geven. Ook zag ze hoe gezenderde dieren heel specifieke plekken..


Lees verder 21 maart 2025   1 maand oud
Kwabaal

De kwabaal leeft nog op slechts enkele plekken in Nederland en is afhankelijk van koel, zuurstofrijk water. In de Brabantse beek de Beerze monitoren we de soort al jaren via luisteronderzoek. Nu de paaiperiode bijna voorbij is,..


Lees verder 14 maart 2025   1 maand oud
rivierprik lead

De rivierprik trekt in het najaar en de winter vanuit de zee de rivieren op, om in zoet water te paaien. Een tocht met obstakels, want vrij optrekbaar is ons rivierensysteem allang niet meer. Samen met waterschap Vallei en Veluwe..


Lees verder 5 maart 2025   2 mnd oud

Archief