Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 289 van 368 - 3671 Resultaten

Gulden sleutelbloem

Ruim honderd Limburgse boeren en particulieren steken de handen uit de mouwen om de komende jaren meer ecologisch resultaat binnen graslandbeheer mogelijk te maken. Een proces van samen leren en doen. Tijdens de eerste..


Lees verder 13 juli 2017   7 jaar oud
natuurvriendelijke oever

Waterbeheerders hebben in Nederland honderden kilometers natuurvriendelijke oevers aangelegd. Doel is het verbeteren van de natuurwaarden, waaronder de visstand. Dit jaar is een groot onderzoek van start gegaan in Noord-Holland om..


Lees verder 12 juli 2017   7 jaar oud
Zandraket

Plantensoorten variëren in uiterlijk en in erfelijk opzicht, maar binnen één en dezelfde soort bestaat ook een enorme variatie. Bij zijn inauguratie als persoonlijk hoogleraar Genetica van plantadaptatie zet prof.dr. Mark Aarts..


Lees verder 11 juli 2017   7 jaar oud
Veenmosbult in het kerngedeelte van het Fochteloërveen met zowel ombrotrofe als minerotrofe veenmossoorten (Sphagnum papillosum resp. Sphagnum palustre en Sphagnum fimbriatum). Verder zijn te zien lavendelhei (Andromeda polifolia), ronde zonnedauw (Drosera rotundifolia), dophei (Erica tetralix) en eenarig wollegras (Eriophorum vaginatum), 2014

In het Fochteloërveen, het circa 2.500 hectare grote Natura 2000-gebied op de grens van de provincies Fryslân en Drenthe, zijn de afgelopen 30 jaar maatregelen genomen om het sterk verdroogde hoogveen natter te maken. Door die..


Lees verder 6 juli 2017   7 jaar oud
Gebundelde champignonparasol

De eerste beoordeling van de vondst werd afgedaan als de veel voorkomende Knolparasolzwam. Nadat er op de groeiplaats meerdere paddenstoelen tevoorschijn waren gekomen, werd deze determinatie betwijfeld. Na de juiste literatuur te..


Lees verder 5 juli 2017   7 jaar oud
Drooggevallen poel

Mei en juni waren droog, warm en zonnig. Uit het veld komen berichten dat veel poelen te vroeg zijn drooggevallen en een nieuwe generatie amfibieën als verloren moet worden beschouwd. Veel amfibielarven kunnen hun metamorfose tot..


Lees verder 5 juli 2017   7 jaar oud
Bruin zandoogje - primair2

Het is de tijd van de zandoogjes, ze worden erg veel gemeld op de invoerportalen. Soms worden er foto’s toegevoegd en dan blijkt dat nogal wat mensen moeite hebben om ze uit elkaar te houden. Dat is niet nodig als je weet waarop..


Lees verder 3 juli 2017   7 jaar oud
Gebandeerde stompkopgarnaal

Een week geleden hebben sportduikers en vrijwilligers van Stichting ANEMOON in de centrale Oosterschelde een voor de Nederlandse kust nieuwe garnalensoort ontdekt. Het is een kleine garnaal met de wetenschappelijke naam..


Lees verder 2 juli 2017   7 jaar oud

In Apeldoorn wordt al jaren gewerkt aan een beekherstelprogramma. Onderdeel hiervan is het functioneren van de beken als leefgebied voor de beekprik die streng beschermd en kwetsbaar is. Hierbij is niet alleen gekeken naar de..


Lees verder 28 juni 2017   7 jaar oud
Zwartstreeplieveheersbeestje

Het zwartstreeplieveheersbeestje is een Midden-Europese soort die zich afgelopen jaren voorzichtig lijkt uit te breiden. In 2016 is voor het eerst een klein aantal individuen gevonden in Nederland, in een sparrenbos in..


Lees verder 26 juni 2017   7 jaar oud

Archief