Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 299 van 368 - 3671 Resultaten

Marionfyfea adventor. Deze platworm is in 2016 beschreven op basis van dieren uit Nederland.

Exotische landplatwormen worden met potplanten naar Europa vervoerd en kunnen zich soms buiten handhaven. Deze vraatzuchtige wormen worden tot 50 cm lang en zijn moeilijk te bestrijden. Omdat ze regenwormen eten vormen ze een..


Lees verder 15 januari 2017   8 jaar oud
Eikvarenroest

Roestschimmels of kortweg roesten zijn parasitaire schimmels die op veel van onze wilde planten en cultuurgewassen kunnen voorkomen. Roesten op varens waren al wel bekend uit de ons omringende landen, maar waren nog niet in..


Lees verder 11 januari 2017   8 jaar oud
Otter VOOR EENMALIG GEBRUIK

De afgelopen jaren werden er al otters waargenomen aan de randen van de provincie Limburg. Misschien zwemmen er al wel otters in Limburg? Om daar achter te komen vragen het Natuurhistorisch Genootschap Limburg en ARK..


Lees verder 8 januari 2017   8 jaar oud
Arjan Breekt wereldrecord in Costa Rica

Hij is net terug van zijn wereldreis van een jaar waarbij hij 6833 vogelsoorten zag. Een wereldrecord. “Ik heb een jaar lang in een soort flow gezeten, het was één groot avontuur!” Maar klaar is hij nog allerminst. “Ik wil 100.000..


Lees verder 7 januari 2017   8 jaar oud
Houtduiven op stoppel

Door het inzaaien van groenbemesters (veelal bladrammenas) na de graanoogst, zijn in de akkerbouw grote arealen graanstoppels verdwenen. Dat betekent dat er minder voedsel beschikbaar is voor muizenetende roofvogels en zaadetende..


Lees verder 5 januari 2017   8 jaar oud
Vrijwillgers met kruisnet aalmonitoring

Voorjaar 2017 gaat ook in Zeeland een vismonitoring met kruisnetten van start in het kader van ‘Samen voor de Aal’. De focus ligt op glasaal (jonge aal) en driedoornige stekelbaars die vanuit de zoute wateren naar de zoete en..


Lees verder 4 januari 2017   8 jaar oud
Grijze vorkplaat (Cantharellula umbonata)

De vondst van de Grijze vorkplaat op twee nieuwe locaties in de omgeving van Kootwijk betekent een mooie start van het paddenstoelenjaar. De Grijze vorkplaat is één van de meest bedreigde paddenstoelen van Nederland. Sinds 1983 is..


Lees verder 4 januari 2017   8 jaar oud
Nevadaturlooisblauwtje

In opdracht van de IUCN, de internationale natuurbeschermingsorganisatie, is er gekeken welke dagvlinders voorkomen rond de Middellandse Zee en hoe het daarmee gaat. De Vlinderstichting heeft, met hulp van tientallen specialisten..


Lees verder 2 januari 2017   8 jaar oud
Biefstukzwam

De Biefstukzwam, in Engeland "Beefsteak" of "Oxtongue" genoemd, is een paddenstoel op hout die met geen enkele andere Nederlandse paddenstoel is te verwisselen. De vlezige, tongvormige paddenstoel lijkt door zijn bloedrode kleur..


Lees verder 28 december 2016   8 jaar oud
Hooibeestje

Door natuurontwikkeling in de Gelderse Poort is er veel natuur bijgekomen. Onder andere vogels, planten, libellen en sprinkhanen profiteren hiervan. Dagvlinders lijken echter nauwelijks te reageren. De Flora & Faunawerkgroep..


Lees verder 25 december 2016   8 jaar oud

Archief