Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 306 van 367 - 3669 Resultaten

kroeskarper

De kroeskarper, de enige van oorsprong Nederlandse karperachtige, kan zich kruisen met uitheemse karpersoorten. Dit ontdekte UvA masterstudent Sebastiaan Rückert tijdens zijn onderzoek voor stichting RAVON: reptielen-, amfibieën-..


Lees verder 28 juni 2016   8 jaar oud
Schelpdierbank met zeekreeft

In het najaar van 2015 werd de vondst van een platte oesterbank gedaan. Wilde platte oesterbanken waren uitgestorven in Nederland, voor zover bekend. Hoe kon die oesterbank daar ontstaan? En is het mogelijk om dit principe te..


Lees verder 25 juni 2016   8 jaar oud
Egel

Wie op een mooie, warme zomeravond in de tuin zit, heeft vast wel eens een egeltje zien lopen. Luidruchtig scharrelend door de tuin, op zoek naar een lekker hapje: wormen, slakken of een andere lekkernij. De egel is dan ook een..


Lees verder 24 juni 2016   8 jaar oud
Anemoon

Het areaal aan meerjarige mosselbanken in de geulen van de Waddenzee is gegroeid. Dat blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie van mosselbanken. Deze mosselbanken liggen vooral in de beschermde zones, waar mosselvissers geen..


Lees verder 23 juni 2016   8 jaar oud

In het kader van het zeereepproject werd er op 15 november 2015 een bezoek gebracht aan de kustduinen bij Schoorl aan Zee. Vlak naast een groepje Gesteelde stuifballen vielen enige afwijkende stuifballen op. Ze vielen op door..


Lees verder 23 juni 2016   8 jaar oud

In 2015 werd in het Vlaams-Nederlandse natuurgebied het Merkske een zeer succesvolle 1000-soortendag gehouden. De gegevens van de inventarisaties en determinaties zijn nu bij elkaar gebracht in een lijvig rapport. Met 3389 soorten..


Lees verder 20 juni 2016   8 jaar oud

Een oplettende amateurmycoloog ontdekte in de bossen van Schoorl op zwarte, op de grond liggende schubben van sparrenkegels een flink aantal Zilversparmummiekelkjes. Hij omschreef de vindplaats als volgt: vlakbij waar de..


Lees verder 15 juni 2016   8 jaar oud
libel

Met meer dan 50 soorten libellen is het Kempen~Broek een topgebied voor libellen. Dankzij de ontwikkeling van nieuwe natte natuur is er meer ruimte voor libellen en voor ons om ze te zien...


Lees verder 12 juni 2016   8 jaar oud
wormkruidbij

Samen met burgers, bedrijfsleven, boeren en overheden ontwikkelen Alterra, EIS Kenniscentrum Insecten en De Vlinderstichting een regionaal Bijenlandschap in de regio Zoeterwoude in Zuid-Holland. Een landschap waar een diversiteit..


Lees verder 8 juni 2016   8 jaar oud
Tranende franjehoed

Begin juni komen de eerste Tranende franjehoeden tevoorschijn. Tranende franjehoeden vind je veelvuldig langs wegen en paden van bossen, parken, kerkhoven en in tuinen. Tijdens een ommetje in de eigen woonomgeving maak je kans..


Lees verder 8 juni 2016   8 jaar oud

Archief