Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 326 van 367 - 3667 Resultaten

Grote Zilverreiger Groesbeek

In de Gelderse Poort zitten op dit moment volop grote witte vogels. Lepelaars, enkele kleine zilverreigers, ooievaars en vooral grote aantallen grote zilverreigers zijn in verschillende natuurgebieden op jacht naar muizen en..


Lees verder 5 oktober 2014   10 jaar oud
Steur

Deze week dook er een zeer zeldzame Atlantische steur op uit de monding van de Westerschelde. Een vishandelaar kocht op de afslag een kist diversen, gevangen door een garnalenkotter. In de kist bleek ook een steur te zitten, die..


Lees verder 28 september 2014   10 jaar oud
Gektaagde vlokslak zet opmars in Oosterschelde voort

De Gekraagde vlokslak werd voor het eerst in het late najaar van 2012 op de Nederlandse kust aangetroffen. Sindsdien was het een zeldzame zeenaaktslak. Er werd slechts een klein aantal exemplaren in de meest westelijke..


Lees verder 28 september 2014   10 jaar oud
Kleine vuurvlinders op boerenwormkruid in wegberm op de heide

De laatste jaren is het ideaalbeeld van heide als grootschalige paarse vlakte, de zogenaamde VVV-heide flink bijgesteld. Het is steeds duidelijker dat het heidelandschap vroeger veel gevarieerder was en daarmee ook rijker aan..


Lees verder 27 september 2014   10 jaar oud

De als zeer zeldzaam te boek staande Tengere distel is alleen nog bekend van het voormalige Waddeneiland Wieringen. Hoewel zij hier plaatselijk nog steeds voorkomt heeft Tengere distel het zwaar, zowel het aantal planten als..


Lees verder 26 september 2014   10 jaar oud

De afgelopen drie jaar werkten enkele leden van de Werkgroep Europese Orchideeën aan een nieuw boek De Orchideeën van Nederland. De auteurs willen nu alle waarnemingen van orchideeën volledig krijgen. Geef daarom uw waarnemingen..


Lees verder 21 september 2014   10 jaar oud
Jonge velduilen op het nest, nadat ze geringd zijn voor onderzoek

Dat in Nederland dit voorjaar op enkele plekken broedende velduilen waren neergestreken, was bekend. Dat het in Friesland om tientallen paren ging, zal menigeen verrassen. De teller staat inmiddels op ruim 40 broedgevallen in het..


Lees verder 5 september 2014   10 jaar oud
Kroosmos

Afgelopen zomer is massaal Kroosmos aangetroffen in het Overijssel kanaal, ten oosten van Zwolle. Kroosmos is een op het water drijvende mossoort die vooral in het rivierengebied en in de laagveengebieden voorkomt. Uit de wijde..


Lees verder 3 september 2014   10 jaar oud

De inheemse Antilliaanse leguaan komt nu nog voor op het eiland Sint Eustatius, maar dreigt daar te verdwijnen. Stichting RAVON en St. Eustatius National Parks (STENAPA) starten een grote actie om het dier voor uitsterven te..


Lees verder 2 september 2014   10 jaar oud
Teer guichelheil (Anagallis tenella) stond als Kwetsbaar op de Rode Lijst Planten, maar is inmiddels niet langer bedreigd

Veel planten- en diersoorten in Nederland zijn sinds 1950 sterk achteruitgegaan. Maar nieuwe gegevens van bijna 1800 soorten duiden op een omslag in deze trend. Veel inheemse soorten gingen vanaf 1995 namelijk niet verder..


Lees verder 2 september 2014   10 jaar oud

Archief