Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 336 van 367 - 3666 Resultaten

Granaatbloemwasplaat

Van een internationale lijst van bedreigde paddenstoelen komen tien soorten in Nederland voor. Deze zeldzame soorten kunnen beschouwd worden als de ambassadeurs van de terreinen waarin zij gevonden worden...


Lees verder 25 december 2013   11 jaar oud
Bever

Begin december werden fraaie beelden geschoten van een Bever op de universiteitscampus van Diepenbeek. Dat is goed nieuws: de soort stond eind jaren negentig nog geboekstaafd als uitgestorven en is vandaag weer in opmars. En ook..


Lees verder 24 december 2013   11 jaar oud
Slanke waaierslak: een typische wintergast in de Oosterschelde

Wie deze kerstdagen typische winterlandschappen wil gaan bewonderen moet vooral een duik in het Grevelingenmeer of de Oosterschelde gaan maken. Boven de golven is er geen witte kerst te verwachten en de schaatsen hoeven nog niet..


Lees verder 22 december 2013   11 jaar oud

De spreeuw is een vaak geziene vogel in Nederland. Nog wel. De soort neemt namelijk in snel tempo af in aantal. De precieze oorzaken van de achteruitgang zijn niet bekend. Daarom hebben Vogelbescherming Nederland en Sovon..


Lees verder 20 december 2013   11 jaar oud
wild zwijn

Wilde zwijnen zijn als alleseter goede opruimers. Naast plantaardig materiaal voeden zwijnen zich ook met insecten en dode dieren. Dit wordt regelmatig vastgelegd door de cameravallen van Dood Doet Leven...


Lees verder 18 december 2013   11 jaar oud

Weinig mossoorten spreken zo tot de verbeelding als Kaboutermos. Deze soort valt op vanwege zijn kenmerkende grote en scheve sporenkapsels. Vers zijn deze nog slank en frisgroen, later worden ze dikker en roodachtig en gaan ze op..


Lees verder 12 december 2013   11 jaar oud
Compendium voor de leefomgeving2011

Zowel nationaal als internationaal spelen paddenstoelen geen enkele rol in natuurbeleid. Zo worden zij in de teksten over de Natura-2000 gebieden nauwelijks genoemd, in tegenstelling tot vooral planten en vogels. Zijn zij het kind..


Lees verder 11 december 2013   11 jaar oud

De provincie Noord-Brabant boekt successen in het behoud en herstel van plant- en diersoorten. Dat werd vrijdag benadrukt tijdens het symposium Biodiversiteit en Leefgebieden in Noord-Brabant in het provinciehuis in..


Lees verder 9 december 2013   11 jaar oud
Veldleeuwerik

Woensdag 25 mei 2011 was letterlijk een zwarte dag voor de Kalmthoutse heide. Bij een grote brand ging ruim 400 ha heide in de as op. En toch heeft de brand ook een positieve impact gehad op de broedvogels in het gebied. Dat..


Lees verder 9 december 2013   11 jaar oud
Lege Noordkrompschelp, Oosterschelde, 2006

De Noordkromp is een tweekleppig weekdier waarvan recent is vastgesteld dat een exemplaar dat in 2006 in de buurt van IJsland is gevangen 507 jaar oud is geworden. Hiermee is, voor zover we nu weten, de Noordkromp de langst..


Lees verder 8 december 2013   11 jaar oud

Archief