Natuurberichten
Dossier: Biodiversiteit
Pagina 340 van 367 - 3665 Resultaten
Om te beoordelen hoe het gaat met onze natuur is het van belang om op een goede en gestandaardiseerde manier te tellen. Alleen als je voldoende punten telt, krijg je betrouwbare gegevens. Dagvlinders en libellen geven goede..

Onderzoekers van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent hebben, in samenwerking met RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland), het Amphibian Evolution Lab van de Vrije Universiteit Brussel en Imperial..

In 2008 werd de Filippijnse tapijtschelp voor het eerst levend in de Nederlandse kustwateren aangetroffen. In een korte periode heeft deze eetbare soort zich in de Oosterschelde zeer sterk uitgebreid. Er wordt nu zelfs al..

Tijdens de, door EIS-Nederland georganiseerde, jaarlijkse 1000-soortendag begin juni zijn zoals gewoonlijk weer meer dan duizend soorten insecten, spinnen en andere ongewervelden gevonden. Daaronder ook enkele heel bijzondere,..

Onderzoek van Stichting Bargerveen toont aan dat zowel extensief beheerde heideakkertjes als oude braakliggende akkers in heideterreinen sterk bijdragen aan het behoud van biodiversiteit op de heide. Dichtheden van karakteristieke..

Tijdens een recente inventarisatieronde is de zeldzame sikkelsprinkhaan aangetroffen in de Overdiemerpolder. Deze zeldzame sprinkhaan is een goede indicator voor structuurrijke bosranden. FREE nature beheert deze natuurgronden van..

De Europese bossen vertonen tekenen van ouderdom. Daardoor zijn ze veel minder dan enige decennia geleden in staat om koolzuurgas uit de atmosfeer op te nemen en zo het broeikaseffect te temperen. Om het tij te keren pleiten..

Het voorjaar en de zomer zijn bij uitstek het seizoen om in de Nederlandse kustwateren te speuren naar Zeenaaktslakken. Voor veel sportduikers zijn het de pareltjes onder de weekdieren. Kleurrijk en fotogeniek zijn het tevens..

De biodiversiteit van het Caribisch gebied, zowel op het land als in de zee, verandert voortdurend, onder andere als gevolg van menselijke activiteiten. Om de huidige veranderingen en onderliggende processen te begrijpen en..

Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen: als in het voorjaar het oppervlaktewater begint op te warmen, ontstaan er in stilstaande wateren zogenaamde thermoclines, ook wel spronglagen genoemd. Omdat zuurstof slecht door een..