Natuurberichten

Uitgever: De Vlinderstichting

De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.

Pagina 102 van 196 - 1952 Resultaten

spiegeldikkopje primair

Als gevraagd wordt om de mooiste vlinder te noemen, dan worden vaak Koninginnenpage of Dagpauwoog genoemd en maar zelden het Spiegeldikkopje. Dat komt niet zozeer door het uiterlijk van deze prachtige vlinder, maar meer door zijn..


Lees verder 18 juli 2016   8 jaar oud
apollovlinder primair

Voor midden Nederland is de zomervakantie begonnen en binnenkort volgen de andere regio’s. Veel mensen vertrekken tijdens de vakantie naar Zuid-Europa, op zoek naar zon en warmte. Als je niet in een geheel versteend..


Lees verder 14 juli 2016   8 jaar oud
grote weerschijnvlinder primair

Tot een jaar of twintig geleden was de grote weerschijnvlinder een zeldzame verschijning, die alleen in wat oude loofbossen in het Zuiden en Oosten van ons land werd gezien. De laatste tijd wordt deze schitterende en bijzondere..


Lees verder 12 juli 2016   8 jaar oud
boerensloot primair

In het nieuwe agrarisch natuurbeheer is de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor natuurvriendelijk slootbeheer, zoals gefaseerd schonen zodat niet alle slootvegetatie ineens wordt verwijderd. De Vlinderstichting start eind..


Lees verder 7 juli 2016   8 jaar oud
klein geaderd witje primair

Een aantal weken waren er nauwelijks koolwitjes te zien. Dat is nu wel anders, want ze vliegen inmiddels volop. Er zijn drie soorten algemene koolwitjes. Normaal gesproken is klein koolwitje het meest talrijk. Op dit moment worden..


Lees verder 4 juli 2016   8 jaar oud
Appeltak afwijkend primair

Onlangs werd door Remco en Violet Middelman in de Kaapse bossen bij Doorn een bijzondere vlinder gevonden. Het ging om een appeltak. Op zich is dit geen zeldzame vlinder; integendeel, deze fraaie blauwachtig groene spanner is..


Lees verder 30 juni 2016   8 jaar oud
distelvlinder primair

In het Landelijk Meetnet Vlinders tellen honderden vrijwilligers jaar in jaar uit wekelijks op dezelfde manier de vlinders op vaste routes. Door die standaardisatie kunnen we betrouwbare conclusies trekken over hoe het met de..


Lees verder 27 juni 2016   8 jaar oud
groot dikkopje primair

Juni is meestal niet de beste maand om vlinders te zien. De voorjaarsvlinders zijn uitgevlogen en de zomervlinders zijn er nog niet. Dit noemen we de junidip. Vooral de algemene soorten als klein koolwitje en klein geaderd witje..


Lees verder 24 juni 2016   8 jaar oud
heideblauwtje primair

Heideblauwtjes zijn schaars in ons land en het gaat niet goed met deze vlinder de laatste jaren. Hij begint nu te vliegen en de eerste berichten zijn goed, want er worden plaatselijk vele honderden bijeen gezien. Wordt het..


Lees verder 21 juni 2016   8 jaar oud
net uitgelopen rivierrombout

Het duurt niet lang meer of larven van rivierrombout kruipen uit de rivier de strandjes op. Daar barst het huidje van de larve open en de libel ‘sluipt uit’. Dat is het moment om deze bijzondere soort te inventariseren. Ze komen..


Lees verder 16 juni 2016   8 jaar oud

Archief