Natuurberichten
Uitgever: Hortus botanicus Leiden
De Hortus botanicus Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland. Aangelegd in 1590 en uitgebreid in de eeuwen daarna, is de Hortus het groene hart van Leiden. Je vindt bij ons rust en inspiratie. Onderzoekers uit de hele wereld komen naar ons toe om onderzoek te doen naar de vermaarde collectie. Carolus Clusius kweekte er de eerste grote tulpencollecties van Europa, en Philipp Franz von Siebold introduceerde ongeveer 700 tot dan toe onbekende planten uit Japan en China. Tegenwoordig vind je in deze groene schatkamer zeldzame planten uit Zuidoost- en Oost-Azië, Zuid-Europa en Zuid-Afrika waarvan sommige in de natuur zelfs bijna zijn uitgestorven.Pagina 15 van 21 - 204 Resultaten

Parapluutjesmos is in onze streken wel het bekendste levermos. Je komt het op allerlei plaatsen tegen, zolang de concurrentie van andere planten beperkt blijft en het vochtig is. Tussen de klinkers, in de berm. Niets bijzonders,..

De Hortus botanicus Leiden besteedt veel aandacht aan planten die tussen de straatstenen en stoeptegels kunnen groeien. Verrassend genoeg is ook óp de stenen zelf genoeg leven mogelijk. Zo vormen vele bizarre korstmossen met even..
Grassen zijn niet de makkelijkst te herkennen stoepplantjes. Er zijn veel soorten, en in de loop van z'n ontwikkeling kan een grassoort behoorlijk van uiterlijk veranderen. Determineren met app of flora valt nog niet mee. Maar sla..

Als het op uiterlijk aankomt is de muurleeuwenbek mijn favoriete stoepplantje. Met slanke, golvende stengels en zachte, ronde blaadjes kruipt zij lieflijk over muurtjes en andere stenige randjes. Als je de kleine lila bloemetjes..
Eind augustus tot eind september bloeit de klimop. Niet óp de stoep, maar wel daarnaast en daarboven. Klimop is een stadsplant die zich in mijn bijzondere belangstelling mag verheugen. Dat heeft alles te maken met mijn interesse..

Van gevierde sierplant tot gevreesde indringer, dat is het verhaal van de Japanse duizendknoop. Het is een invasieve exoot. Wij mensen hebben het er met ons gegraaf en gesleep met grond zelf naar gemaakt. Nu alom gehaat en..
Overal in de stad zijn mossen te vinden, zelfs in een droge zomer als deze. In de Leidse Hortus wordt het mossenbed in de Systeemtuin momenteel opgeknapt. Zo is het straks een prachtige plek om meer te leren over mossen, en een..

Een ranke, elegante plant die het prachtig doet in de voeg tegen de gevels. Gele sterretjes van vijf lintbloempjes die plaatsmaken voor donkere zaadjes met pluis. Maar dan slaat de twijfel toe: is het wel muursla, of toch..

Misschien was het u al opgevallen: de vaste kop 'Stoepplantje van de week' boven onze berichten is de afgelopen weken vervangen door 'Natuur op de stoep.' Het is tijd om de blik te verbreden, want op de stoep groeien niet alleen..

Een heerlijk mini-oerwoud voor allerlei kleine trottoirbewoners; vrolijke hordes groene blaadjes op beschaduwde oude klinkers. Ooit een kamerplant, nu een steeds vaker geziene bewoner van stadse stegen. Ga op zoek naar..