Natuurberichten
Uitgever: De Vlinderstichting
De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.Pagina 28 van 196 - 1951 Resultaten

De kempense heidelibel is een buitenbeentje. Deze libel was erg zeldzaam in de Kempen, maar daar is hij inmiddels vrijwel verdwenen. In Noordwest-Overijssel daarentegen, is hij juist recent gekomen en doet hij het erg goed. Wat is..

Bij het werk om de verstoring van konijnen te voorkomen, werden deze door een gespecialiseerd bureau uit hun holen gedreven. Maar er bleken niet alleen konijnen uit de holen te komen! ..

De komende maanden zal het aantal libellen weer snel afnemen. De soort die het langst rond blijft vliegen - als we de overwinterende winterjuffers even negeren - is de bruinrode heidelibel. Deze kun je tot ver in november of zelfs..

De naam van de prachtige beer waar de titel op doelt is heel goed gekozen, want het gaat om de prachtbeer. Dit is een trekvlinder uit Afrika en Zuidelijk Europa, die maar zeer zelden in ons land wordt aangetroffen. De afgelopen..

We kunnen er niet omheen, ons klimaat verandert. En dat is inmiddels ook doorgedrongen bij de beleidsmakers; we zien steeds meer aandacht voor dit probleem. Maar voordat eventuele maatregelen effect hebben zijn we tientallen jaren..

Hoewel de herfst al flink op gang komt, zijn er deze week nog zeker twintig soorten dagvlinders actief. Dit gaat om de vlinderoverwinteraars, maar er vliegen ook nog veel soorten die zich nog voortplanten en als rups of pop de..

Nederlandse namen van vlinders vertellen ons vaak iets over de soort. De naam kan bijvoorbeeld verwijzen naar de uiterlijke vorm van de rups of de vlinder (draak), de kleur (zilveren groenuil), het leefgebied (veenhooibeestje) of..
Sportparken zijn gezond: een plek om lekker te bewegen en mooie herinneringen te maken met elkaar. Sportparken zijn óók groene plekken in stad en dorp. Ze kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan biodiversiteit. Hoe staat het..

Weet u nog? Vorig jaar in september en begin oktober wemelde het van de vlinders. Er waren vooral veel atalanta’s, maar ook veel dagpauwogen aanwezig. De dagpauwoog had toen een grote extra generatie. Groot contrast met nu, want..

Steeds meer gemeenten, provincies, waterschappen en andere beheerders zijn zich bewust van de problemen met biodiversiteit in Nederland en de insectensterfte. En steeds meer beheerders willen daar ook echt iets tegen doen. Er..