Natuurberichten

Uitgever: Wageningen Marine Research

Wageningen Marine Research levert met kennis, onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek en advies een wezenlijke bijdrage aan een duurzamer, zorgvuldiger beheer, gebruik en bescherming van de natuurlijke rijkdommen in zee-, kust- en zoetwatergebieden.

Pagina 4 van 18 - 174 Resultaten

Kleine alken met voedsel voor de jongen in de krop. Ze voeren hun jongen in holen onder de stenen.  (eenmalig exclusief wmr)

Veel Arctische soorten slaan vet op als antivries en energie, waardoor ze voedzamer zijn voor hun predatoren dan soorten uit zuidelijkere wateren. Door klimaatverandering komen Atlantische soorten echter steeds vaker voor in de..


Lees verder 21 augustus 2024   10 mnd oud
Jena Edwards aan het werk (eenmalig exclusief WMR)

Sinds de jaren tachtig nemen de populaties migrerende vissen af in de Waddenzee. De oorzaak van deze afname is nog niet duidelijk. Promovendus Jena Edwards volgt al enkele jaren grote vissoorten in de Waddenzee. In haar studie..


Lees verder 15 augustus 2024   10 mnd oud
Poolkabeljauw tussen zee-ijs schotsen (eenmalig exclusief wmr)

Uit eerder onderzoek van Wageningen Marine Research en partners bleek dat veel jonge poolkabeljauw of Arctische kabeljauw dicht onder het zee-ijs van de centrale Arctische Oceaan leeft, en zich deels voedt met organismen die daar..


Lees verder 8 augustus 2024   10 mnd oud
Dood aangespoelde dikkopschildpad gereed voor onderzoek (eenmalig exclusief WMR)

Afgelopen winter spoelden opvallend veel zeeschildpadden aan in Nederland. Sommige dieren werden nog levend aangetroffen en opgevangen, maar andere overleefden het niet. Onderzoekers van Wageningen Marine Research onderzochten een..


Lees verder 27 juli 2024   11 mnd oud
De Noordzee is een ‘antropogene zee’ geworden. (eenmalig exlcusie wmr)

De Noordzee is een ‘antropogene zee’ geworden: een zee waarin de natuurlijke processen vrijwel allemaal beïnvloed worden door menselijke activiteiten. Met de natuurtransitie wordt geprobeerd de ecologische balans te herstellen...


Lees verder 10 juli 2024   11 mnd oud
Kiwikuil (eenmalig exclusief wmr)

De vissers zijn misschien wel de meest ‘klassieke’ gebruikers van de Noordzee. Het is ook de groep voor wie het verschil tussen hoe het was en hoe het zal zijn het grootst is. Zeker nu de ruimteclaim van windparken en..


Lees verder 3 juli 2024   11 mnd oud
eenmalig exclusief wmr

Het aantal grijze zeehonden in de internationale Waddenzee inclusief het eiland Helgoland in de Noordzee blijft toenemen, hoewel het aantal pups in sommige gebieden — zoals Nederland — dit jaar lager was dan vorig jaar. Volgens de..


Lees verder 1 juli 2024   1 jaar oud
Martin Poot, onderzoeker zeevogelecologie bij Wageningen Marine Research (eenmalig exclusief WMR)

Hoe de Noordzee van de toekomst eruitziet, wordt voor een groot deel bepaald door de energietransitie van fossiele naar duurzame energie. Wageningen Marine Research onderzoekt welke invloed windparken hebben op zeezoogdieren,..


Lees verder 26 juni 2024   1 jaar oud
Meeuwen bij de zee

Windmolenparken, visgronden, natuurbescherming – de verschillende belangen op de Noordzee komen niet zelden met elkaar in botsing. Wageningen Marine Research onderzoekt de ecologische impact van economische activiteiten en heeft..


Lees verder 19 juni 2024   1 jaar oud
Met behulp van fijnmazige fuiken wordt de visstand op de eilanden gemonitord

Marker Wadden, aangelegd tussen 2016 en 2021, zijn belangrijk voor vogels en vissen om te broeden, te paaien en voedsel te zoeken. Door de natuurlijke ontwikkeling komen steeds meer vissoorten naar de eilanden. Dit voorjaar werden..


Lees verder 4 juni 2024   1 jaar oud

Archief