Natuurberichten

Uitgever: NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee

NIOZ, het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, is het nationale oceanografische instituut en het Nederlandse expertisecentrum voor oceaan, zee en kust. We bevorderen het fundamentele begrip van mariene systemen, de manier waarop ze veranderen, de rol die ze spelen in het klimaat en de biodiversiteit, en hoe ze in de toekomst duurzame oplossingen voor de samenleving kunnen bieden.

Pagina 4 van 10 - 91 Resultaten

Walrussen in het Noordpoolgebied

Een computer kan razendsnel en betrouwbaar zeehonden tellen op luchtfoto’s. En op basis van verspreidingspatronen in de zeehondenkolonies kunnen de minuscule stipjes op die foto’s ook per soort herkend worden. Om beter te..


Lees verder 26 januari 2024   1 jaar oud
Adult knot searching for food on the mud flats

Onder kanoeten bestaan passieve types en meer ondernemende vogels die hun omgeving heel actief onderzoeken. Met die karakters kruipen ze niet uit het ei. Ze vormen zich vermoedelijk pas later in het eerste levensjaar, afhankelijk..


Lees verder 23 januari 2024   1 jaar oud
Fort Lauderdale, kustweg overspoeld door zeewater

Stranden en duinen raken steeds meer bekneld tussen een stijgende zeespiegel en bebouwing. Nederlandse onderzoekers ontdekten dat je tegenwoordig, wanneer je op een willekeurig strand ergens ter wereld wordt gedropt, je gemiddeld..


Lees verder 13 januari 2024   1 jaar oud
He-Bo Peng is observing the birds

Op de wadplaten langs de Chinese kust waar een niet-destructieve vorm van aquacultuur wordt bedreven, gaat het nog relatief goed met kustvogels als kanoeten en rosse grutto’s. "Het kweken van schelpdieren moet je zeker niet zien..


Lees verder 9 januari 2024   1 jaar oud

Kerstvakantietip: wandel door het historische landschap van Zeeland via de Virtual Reality route ’Wemeldinge 1150 AD.’ De VR-route is te bekijken op je mobiel tijdens een wandeling bij Wemeldinge of binnen vanachter je computer...


Lees verder 19 december 2023   1 jaar oud
Rosse Grutto's arriveren op de toendra broedgebieden rond de tijd van het smelten van de sneeuw.

Door het veranderende klimaat dreigt het verschil tussen twee ondersoorten van de rosse grutto langzaam te verdwijnen. Die waarschuwing uiten trekvogelonderzoekers van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee..


Lees verder 13 december 2023   1 jaar oud
Shelters within preference chamber (uniek eenmalig WUR)

Voor koudbloedige soorten bepaalt temperatuur hun activiteit en stofwisseling. Als het warm genoeg is, worden ze actief en als het te koud wordt, houden ze zich gedeisd. Maar behalve op temperatuur reageren vissen op meer..


Lees verder 29 november 2023   1 jaar oud
Cockles that were collected at a sampling station.

Wadplaten die door gaswinning dalen, veranderen van samenstelling. Dat blijkt uit een publicatie die deze week is verschenen in het Journal of Applied Ecology van NIOZ-onderzoeker Allert Bijleveld. Het wadzand wordt steeds fijner,..


Lees verder 28 november 2023   1 jaar oud
Foram baby of 07/10 at 21 degrees Celcius (Amphistegina lessonii)

De fossiele kalkskeletjes van eencellige foraminiferen zijn prachtige geschiedenisboeken, bijvoorbeeld om de CO2-gehalten in de oceanen uit het verre verleden mee te reconstrueren. “Maar om die geschiedenis écht te begrijpen, moet..


Lees verder 24 november 2023   1 jaar oud
Figure 1: A schematic tree of life with the primary domains, the Archaea and Bacteria shown in purple and blue, respectively and the secondary domain, Eukaryotes in green. The figure highlights key nodes in the tree of life that have been calibrated against absolute time scales of Earth history. Estimates are given in Ga referring to billions of year (or giga annum).

LUCA, de 'last universal common ancestor', ofwel de universele voorouder van al het leven op aarde, leefde 4,32 tot hooguit 4,52 miljard jaar geleden. Dit blijkt uit een onderzoek van NIOZ-biologen Tara Mahendrarajah en Anja..


Lees verder 22 november 2023   1 jaar oud

Archief