Natuurberichten
Pagina 68 van 1677 - 16768 Resultaten

Het is voor vogels een steeds grotere uitdaging om geschikte nestgelegenheid te vinden. Huizen worden geïsoleerd, gaten en kieren worden gedicht en in tuinen maken hagen en heggen steeds vaker plaats voor houten schuttingen. Een..
Al sinds 1943 wordt de Amsterdamse muurflora regelmatig geïnventariseerd. Floristen speuren meer dan honderd kilometer aan gracht- en kademuren af. Ze leggen gedetailleerd vast waar welke soorten muurplanten voorkomen. Dat levert..

November is een goede maand om te kijken naar torenvalken en blauwe kiekendieven. Beide jagen nu op muizen boven graslanden, wegbermen en akkers...

De provincie Utrecht krijgt in de periode van 2024 tot 2030 bijna 36 miljoen euro van het Rijk voor herstel van de natuur. Dit geld is bedoeld voor het nemen van herstelmaatregelen in en rond Natura 2000-gebieden. Ook wordt het..

Nederland kent 330.000 kilometer aan sloten en 6.500 kilometer aan vaarten en kanalen. Een fors areaal dat niet alleen door mensen wordt gebruikt, maar ook leefgebied vormt van talloze dier- en plantensoorten. Dat brengt..

“Zeealsem, dat zou nog wel eens een interessant onderwerp kunnen zijn!” Een aantal weken geleden zat ik met Joop Schaminée in de trein, een week voor zijn afscheidsrede als professor, toen we op het onderwerp kwamen van een..

Fazanten en patrijzen vormen groepjes om de winterperiode te overleven. In het voorjaar gaan ze weer hun eigen weg...

Purperwieren zijn vooral bekend in hun gedroogde vorm als ‘nori’ – de eetbare vellen waarmee sushi wordt gerold. Langs de Nederlandse kust kun je deze roodwieren ook levend bewonderen. Recent onderzoek toont nu aan dat in..
Felgeel verkleurende, horizontaal opstijgende straatbomen, die bij een vlaag wind hun waaiervormige blaadjes laten vallen tot er niets meer over is dan een kanariegele cirkel van blad onder de stam. De herfst is de glorietijd van..

Nevelzwammen kondigen het einde van de herfst aan en hoe ontstaat een heksenkring? ..