Natuurberichten

Pagina 866 van 1700 - 16998 Resultaten

Een sectorspin

Komend weekend, 8 en 9 september, mag iedereen weer op zoek naar spinnen in zijn eigen tuin en huis. Het is alweer de zesde keer dat deze Nationale Spinnentelling wordt gehouden. Het seizoen is dit jaar vreemd verlopen met veel..


Lees verder 4 september 2018   6 jaar oud

De meeste planten die binnen een continent opschuiven naar een nieuw leefgebied, door bijvoorbeeld klimaatverandering, zullen de oorspronkelijke soorten niet gaan overwoekeren. Maar soorten met voor dat gebied nieuwe..


Lees verder 4 september 2018   6 jaar oud
Boomklever

Waar de meeste andere vogels stil zijn in deze tijd van het jaar, is de boomklever luidruchtig aanwezig. Ze bewaken hun territorium fanatiek. En dat is bijna overal tegenwoordig. Deze ooit schaarse bosvogel heeft langzaam maar..


Lees verder 4 september 2018   6 jaar oud
rood weeskind

Het rood weeskind is een zeer grote nachtvlinder uit de familie van de spinneruilen (Erebidae). In 2018 is deze vlinder heel veel waargenomen. Hij komt best veel voor in Nederland, maar toch hebben de meeste mensen deze..


Lees verder 3 september 2018   6 jaar oud
Rups buxusmot

In pimpel- en koolmezen, verzameld in stedelijke gebieden waar buxusmotten worden bestreden, zijn maar liefst 14 verschillende pesticiden aangetroffen. Dat is de uitkomst van verkennend onderzoek door CLM Onderzoek en Advies,..


Lees verder 2 september 2018   6 jaar oud
Burlend edelhert

Eind september kunnen bezoekers op zoek naar bronstige edelherten in Het Groene Woud. Brabants Landschap, ARK Natuurontwikkeling en SPPiLL organiseren in de herfst weer bronstexcursies naar deze koningen van het woud. De excursies..


Lees verder 2 september 2018   6 jaar oud
Kaften NFM

Op 1 augustus verscheen het 50ste nummer van Nederlandse Faunistische Mededelingen. Dit tijdschrift is gewijd aan insecten en andere kleine beestjes. In deze aflevering worden 11 nieuwe soorten voor Nederland gemeld, twee cicaden,..


Lees verder 1 september 2018   6 jaar oud
Maasheggen

Het Maasheggengebied in de Noordelijke Maasvallei krijgt een speciale erkenning. UNESCO wees de Brabantse Maasheggen namelijk aan als 'biosfeergebied'. Biosfeergebieden zijn gebieden met een speciale status waar mens en natuur..


Lees verder 31 augustus 2018   6 jaar oud
Roodbruine groefbij op rode klaver

Steeds meer beheerders van gemeentelijk groen zijn geïnteresseerd in bijvriendelijk beheer. Maar wat kost dat nu eigenlijk en wat levert het op ten opzichte van bijvoorbeeld traditioneel gazonbeheer? Groene Cirkel Bijenlandschap..


Lees verder 31 augustus 2018   6 jaar oud
Oude rivierloop die bewaard is gebleven in het dal van de Overijsselse Vecht, daterend van 2400 jaar geleden. Deze rivierloop is een stuk kleiner dan de grote meanderbochten van na de Middeleeuwen. Er gingen veel lagere hoogwaterafvoeren doorheen

Steeds meer rivieren en beken in Nederland worden weer slingerend gemaakt. Het vereist meer kennis over hoe riviersystemen functioneren als ze weer de vrije loop krijgen. Hoe en waar ontstaan bijvoorbeeld rivierbochten als je de..


Lees verder 31 augustus 2018   6 jaar oud

Archief