Natuurberichten

Pagina 891 van 1682 - 16816 Resultaten

Coryphella verrucosa

Het zijn spannende tijden voor biologen. DNA-onderzoek genereert nieuwe inzichten in familierelaties tussen soorten. Er worden veel nieuwe soorten mee ontdekt of bestaande soorten krijgen nieuwe namen. Zo hebben recent zeven..


Lees verder 14 januari 2018   7 jaar oud
Phocoena phocoena. Bruinvis

Ongeveer 15% van de in Nederland dood gevonden bruinvissen heeft plastic in de maag. Dat blijkt uit een recente publicatie van Wageningen Marine Research in samenwerking met de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit..


Lees verder 13 januari 2018   7 jaar oud
Podzol op de Lüneburger Heide (Duitsland)

Eind vorige eeuw werkten de meeste ecologen nog het liefst alleen bovengronds en waren bodemonderzoekers mannen met baarden in hun eigen wereldje. De vraag wat je nou eigenlijk kon doen met die bodem kwam nauwelijks ter sprake...


Lees verder 12 januari 2018   7 jaar oud
Kolk in park Westerveld bij Arnhem

De tien meter diepe kolk Westerveld bij Arnhem kent al jaren problemen met haar zuurstofhuishouding door rottend blad, waardoor het onderwaterleven verstikt. De kolk is een overblijfsel van een dijkdoorbraak door de Rijn in 1740...


Lees verder 12 januari 2018   7 jaar oud
Idylle Tilburg - primair

Verspreid over Nederland zijn de afgelopen jaren idylles aangelegd. Bloemrijke graslanden voor vlinders, bijen en mensen. Plekken waar bestuivers weer voedsel en leefgebied vinden, en mensen kunnen genieten van kleur, geur en..


Lees verder 11 januari 2018   7 jaar oud
Uiterwaarde

Met het hoge water van de afgelopen dagen komt het risico op natte voeten voor sommigen steeds dichterbij. Waar loop je de meeste kans op overstromingen? En kun je in je directe omgeving uitwijken naar een droge plek? Twee nieuwe..


Lees verder 11 januari 2018   7 jaar oud
Sporenplank

Een uitgebreide studie naar het voorkomen van kleine marterachtigen in vier gebieden rondom Deventer leverde opvallende resultaten op. Wezels werden het meest aangetroffen; hermelijnen slechts sporadisch. Het verdwijnen van..


Lees verder 11 januari 2018   7 jaar oud
satellietfoto van 8 januari. De rode gebieden langs de rivieren zijn overstroomd

De recente overvloedige neerslag in Nederland en Duitsland heeft ervoor gezorgd dat de Rijn, Waal en IJssel tot kilometers brede watermassa’s zijn uitgegroeid. Een vergelijking van een Groenmonitor satellietfoto van 8 januari met..


Lees verder 10 januari 2018   7 jaar oud

Het aantal met bomen in symbiose levende paddenstoelen dat ook in de winter verschijnt, neemt de laatste decennia flink toe. Oorzaak zijn de voor veel paddenstoelen ideale temperatuur en vochtigheid in de huidige winters. In het..


Lees verder 10 januari 2018   7 jaar oud
Strandjutters en Zeemeeuwen genoten van de enorme aantallen Schelpdieren die de zomerstorm van 25 juli op het Noordzeestrand had gedeponeerd

Afgelopen weekend spoelden op Texel grote hoeveelheden zwarte plastic korrels aan. Dit type korrels lijkt sterk op industriële plastic pellets, het halffabrikaat waaruit gebruiksproducten worden gemaakt. Maar die zijn meestal..


Lees verder 9 januari 2018   7 jaar oud

Archief