Natuurberichten

Uitgever: De Vlinderstichting

De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.

Pagina 98 van 190 - 1897 Resultaten

primair rups dagpauwoog

Brandnetel is niet de meest geliefde plant. Hij kan vervelende jeukende bultjes veroorzaken, bovendien komt hij zeer algemeen voor, vooral op verstoorde plekken met veel voedsel in de bodem. Ook botanisten worden dus niet..


Lees verder 26 mei 2016   8 jaar oud
rups heideblauwtje primair

Vlinders zie je vaak op de bloemen, maar dat wil niet zeggen dat ze ook op die plaats uit het ei zijn gekropen. Bij oranjetipjes is het vaak wel duidelijk: die gebruiken pinksterbloemen en look-zonder-look zowel als nectarplant..


Lees verder 23 mei 2016   8 jaar oud
citroenvlinder ei primair

Een van de meest opvallende voorjaarsvlinders is de citroenvlinder. Vanaf de eerste zonnige dagen in maart zie je vooral de felgele mannetjes volop patrouilleren. Vrouwtjes zijn onopvallender, zowel in gedrag als in kleur. Ze..


Lees verder 19 mei 2016   8 jaar oud
landkaartje op fluitenkruid primair

De afgelopen dagen is de voorjaarsvorm van het landkaartje verschenen. Verspreid door het hele land wordt de fraai oranje vlinder gezien. Als een van de weinige dagvlinders drinken landkaartjes graag van fluitenkruid, dat..


Lees verder 16 mei 2016   8 jaar oud
Aglais urticae. Kleine vos

In de eerste paar maanden van het jaar zijn ten opzichte van vorig jaar 45 procent minder vlinders doorgegeven en ten opzichte van 2014 zelfs 65 procent minder. Daarmee lijkt het scenario waar biologen het meest bang voor waren..


Lees verder 13 mei 2016   8 jaar oud
gefaseerd maaien primair

Wat was het mooi in dat bermpje! Al die hooibeestjes, kleine vuurvlinders en diverse wilde bijen! Op de pinksterbloemen waren vrouwtjes oranjetipje bezig eitjes af te zetten en er patrouilleerde ook een mannetje met zijn prachtige..


Lees verder 12 mei 2016   8 jaar oud
half uitgeslopen keizerlibel

De hoge temperaturen van de afgelopen week hebben gezorgd dat veel juffers en libellen zijn uitgeslopen. Ze hebben als larven in het water geleefd en kruipen nu in een plantenstengel of ander stevigs en sluipen uit. Soms gebeurt..


Lees verder 9 mei 2016   8 jaar oud
oranjetipje primair

Er zijn vlinders die helemaal gespecialiseerd zijn op één plantensoort. Zonder die plant kunnen ze niet overleven. Het oranjetipje, dat nu volop vliegt, is minder eenkennig, maar de rups stelt wel degelijk eisen aan de..


Lees verder 5 mei 2016   8 jaar oud
boomblauwtje primair

Op zonnige en niet te koude dagen zijn de dagvlinders volop actief. Meer dan 20 soorten kun je nu in het voorjaar tegenkomen en een aantal daarvan juist ook dichtbij, in de eigen tuin. Het boomblauwtje is daar een van...


Lees verder 2 mei 2016   8 jaar oud
wilde bij

Insecten zoals bijen, zweefvliegen en vlinders zijn belangrijk voor bestuiving van wilde planten en landbouwgewassen. Daarom is het belangrijk te begrijpen hoe bestuivende insecten worden beïnvloed door klimaatverandering en..


Lees verder 28 april 2016   8 jaar oud

Archief