Natuurberichten
Pagina 981 van 1684 - 16838 Resultaten

Afrikaanse olifanten hebben te maken met de grootste achteruitgang in 25 jaar, voornamelijk veroorzaakt door de snelle opkomst van stroperij in de afgelopen 10 jaar. Experts van de International Union for Conservation of Nature..

Nederlanders waarderen het landschap in hun directe leefomgeving steeds lager. In 2015 is deze waardering gedaald tot een rapportcijfer van onder de zes. Dit blijkt uit langjarig onderzoek van Martin Goossen van Wageningen..

Tijdens de landelijke trekvogelteldag is verrassend de graspieper het vaakst geteld, op de voet gevolgd door de vink en de spreeuw. Het is voor het eerst dat de graspieper het meest gezien is in Nederland tijdens deze jaarlijkse..

Klimaatextremen worden met de voortschrijdende opwarming steeds duidelijker zichtbaar. Na de extreme regenval in juni zitten we nu sinds eind augustus weer met een uitzonderlijke droogte. Het bedreigde gentiaanblauwtje heeft daar..

Van 1 tot en met 10 oktober is het tijd voor de Bodemdierendagen! Bodemdieren zijn erg belangrijk voor een gezonde bodem en dus voor ons, maar een steeds groter deel van Nederland is dorp of stad. Hoe gaat het daar met dat..
Oktober is dé tijd van het jaar om in hoog gras en riet nesten van dwergmuizen te zoeken. De dwergmuis is een van de weinige muizensoorten waarvan je de aanwezigheid redelijk eenvoudig kunt vaststellen. Het nest is eenvoudig..
Het kleine, bruine groefwier is zeldzaam maar niet beschermd. Het dreigde uit ons land te verdwijnen als gevolg van dijkversterkingen. Toch is het gelukt om de laatste omvangrijke groeiplaats van deze soort in Nederland te..

De Zeeuwen kunnen sinds dit voorjaar een nieuwe broedvogel bijschrijven: de bijeneter. Voor het eerst broedde deze kleurrijke soort in de provincie. Lokale vogelaars en mensen van de Werkgroep Bijeneters Nederland wisten de vogels..

Het bont zandoogje is de afgelopen 20 jaar sterk in aantal toegenomen en komt nu in het hele land voor. Dit jaar is het een prima nazomer voor het bont zandoogje. Nog steeds worden er veel gemeld en dat kan ook de komende weken..

Een team van Europese onderzoekers heeft in de afgelopen jaren de genetische variatie verspreiding van de veroorzaker van gevreesde aardappelziekte phytophthora in kaart gebracht. Dat gebeurde op een schaal die uniek is in de..