Natuurberichten
Pagina 998 van 1685 - 16842 Resultaten

Rond 1960 waren er nog zo’n 5000 broedparen van de grote karekiet in Nederland. Daar is nu niet veel meer van over. In 2014 waren er nog maar 120 tot 150 paren. De situatie in 2016 lijkt nog veel zorgelijker te zijn...
Alle ingevoerde waarnemingen op natuurwebsites worden bekeken door experts en de verbazing was erg groot toen in januari 2016 een waarneming werd ingevoerd van een otter, zwemmend in een Groningse stadsgracht. In eerste instantie..

De Tour de France bracht het afgelopen jaar niet alleen veel fietsliefhebbers naar Nederland; ook een nieuwe soort voor Zeeland vond zo haar weg. De finish van de eerste etappe was op Neeltje Jans, onderdeel van de..

Een aantal weken waren er nauwelijks koolwitjes te zien. Dat is nu wel anders, want ze vliegen inmiddels volop. Er zijn drie soorten algemene koolwitjes. Normaal gesproken is klein koolwitje het meest talrijk. Op dit moment worden..

De grutto’s in Zuidwest Friesland hebben opnieuw een bijzonder slecht broedseizoen gehad. Dat maakte weidevogelonderzoeker Jos Hooijmeijer van de Rijksuniversiteit Groningen bekend. ‘Waarschijnlijk is bij niet meer dan één op de..

Met enige regelmaat ontdekken beheerders van FREE Nature bijzondere waarnemingen bij hun kuddes konikpaarden. De paarden grazen niet alleen vers, jong gras, maar browsen er ook flink op los. Distelknoppen, rozenbottels, besjes of..

Cassytha pubescens, een parasitaire klimplant die ook bekend staat als 'duivelstouw', blijkt hét redmiddel bij uitstek om er Europese invasieve exoten als Brem, Braam en Gaspeldoorn tegen te houden. Kan de Australische ervaring..

De planten die in januari in bloei kwamen lagen zes weken voor op schema. De planten die in mei in bloei kwamen waren nog geen week vroeger dan normaal. De voorsprong is inmiddels weer opgelopen tot ruim anderhalve week door de..

In Nederland staat één alikruik te boek als 'zeldzaam'. De Kleine alikruik is een bijzondere vertegenwoordiger van een zeer smalle zone rondom de vloedlijn van pieren en havenhoofden (de zogenaamde spatzône). Onlangs bleek de..

De meeste belangrijke visbestanden in de Noordzee doen het prima, aldus de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES). Dit komt vooral door de aanhoudend lage visserijdruk op de Noordzee. De Europese Raad van..